ΚΑΙΡΟΣ

Τρίμηνη παράταση για την υποβολή πόθεν έσχες

Παράταση τριών μηνών, έως τις 13 Απριλίου 2017, στην ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται και νέα παράταση στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αιτία για τη τροποποίηση του νόμου αποτέλεσε η προσφυγή πέντε δικαστικών ενώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δικαστικοί επικαλούνται πιθανότητα να προκληθεί στους ίδιους ανεπανόρθωτη βλάβη μέσω του συστήματος που κρίνουν διαβλητό, καθώς και η ανακοίνωση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών ότι προτίθετο να πράξουν το ίδιο.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε
πως η παράταση κρίθηκε αναγκαία έως ότου το ΣτΕ αποφανθεί επί της προσφυγής των δικαστών, αφήνοντας έμμεσες αιχμές εναντίον τους, καθώς όπως είπε σε αντίθεση με τα πολιτικά πρόσωπα τα δικά τους στοιχεία δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Ο αναπληρωτής υπουργός μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης και πέραν του τριμήνου εάν μέχρι τις 13 Απριλίου δεν έχει καθαρογραφεί η σχετική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης του νόμου.

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των δικαστών αλλά και όσων προβάλλουν ενστάσεις επί της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης καθώς και των ΜΜΕ, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τη διαδικασία. Όλες οι αιτιάσεις ότι το ηλεκτρονικό σύστημα είναι διαβλητό, η τεχνική υπόσταση είναι απολύτως γελοία. Όλοι έχουν τα προσωπικά τους δεδομένα στη Google την Apple και αλλού. Είναι καθαρά μία δυσπιστία μίας μερίδας της πολιτειακής εξουσίας σε ένα άλλο μέρος της. Η Βουλή πρέπει να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της και την ίδια της την υπόσταση, αλλιώς είμαστε ένα κλοτσοσκούφι σε κάθε πρωινάδικο και πρωινό πάνελ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πρόσφατου νόμου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες εξέπνεε στις 15 Ιανουαρίου. Η τροπολογία σχετικά με την παράταση της διαδικασίας κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την κύρωση διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά