Κλείσιμο

Τρία 24ωρα κόλασης στη Θεσσαλία: Ολονύχτια επιχείρηση από στρατό και Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους

Μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους - «Αποκάλυψη» στην Καρδίτσα - Σπίτια έχουν βυθιστεί ολόκληρα στα νερά - Άνθρωποι στις στέγες για να γλιτώσουν - Δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης με ελικόπτερα για να απομακρύνουν εγκλωβισμένους 

Σοκ και δεος από το χτύπημα της θεομηνίας στη Θεσσαλία για τρία 24ωρα. Μετά τη Μαγνησία από τα ξημερώματα πνίγεται η Καρδίτσα όπου η κατάσταση είναι εφιαλτική με σπίτια να έχουν βυθιστεί ολόκληρα στα νερά, κόσμο να ανεβαίνει στις στέγες για να γλιτώσει και ελικόπτερα να κάνουν επιχειρήσεις διάσωσης προσπαθώντας να απομακρύνουν εγκλωβισμένους. Μεχρι στιγμής θρηνούμε 6 συνανθρώπους μας και έχουμε τουλάχιστον 8 αγνοούμενους.

Καταγράφονται εικόνες βιβλικής καταστροφής στην περιοχή.

Ελικόπτερο διάσωσης πάνω από τον Παλαμά: Μία απέραντη λίμνη η περιοχή 

Μετά από μία μαρτυρική ημέρα, οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας βλέπουν πλέον την σωτηρία τους να φτάνει από αέρος. 

Ελικόπτερο της Πυροσβεστική πετάει πάνω από το πλημμυρισμένο και αποκομμένο οδικώς χωριό, κατοπτεύοντας τον χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης. 

Το βίντεο με την εικόνα της καταστροφής από ψηλά και τον φυσικό ήχο είναι συγκλονιστικό

«Σβήστηκε» από τον χάρτη η Μεταμόρφωση Καρδίτσας – Σοκαριστικό βίντεο

Κάτω από τουλάχιστον 2 μέτρα νερό βρίσκεται σχεδόν όλος ο κάμπος της Καρδίτσας, με δεκάδους ανθρώπους να είναι εγκλωβισμένοι ή και αγνοούμενοι

Οι εικόνες που φτάνουν συνεχώς μέσα από τα social media των κατοίκων προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, που είναι κυριολεκτικά βιβλική. 

Ανάλογη τραγωδία στη Μεταμόρφωση είχε σημειωθεί και το 1994, όταν είχε σπάσει το φράγμα του Πηνειού και τα νερά είχαν κατακλύσει το χωριό.

Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας σβήστηκε από τον χάρτη… Όπως είπε στον Σκάι ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Κοντογιάννης, περίπου 70 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κτίριο της κοινότητας και έκανε έκκληση να εφοδιαστούν έστω, από αέρος, με τροφή και νερό, αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή τους. Το συγκλονιστικό βίντεο τράβηξε πολίτης που απομακρύνθηκε με ελικόπτερο από την ευρύτερη περιοχή, όπου, όπως είπε στον Σκάι εργαζόταν. 

«Μας πήρε το ελικόπτερο πάνω από τη σκεπή»: Δραματικές περιγραφές των κατοίκων της Αγίας Τριάδας στην Καρδίτσα

Στο γήπεδο της περιοχής μεταφέρθηκαν απεγκλωβισθέντες. Στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που χρειάστηκαν τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν μέσα από το νερό στην Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές.

«Ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε πάνω από την σκεπή», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες. 

«Χαμός δεν έχει μείνει τίποτα» λέει ένας άλλος.

Αναφέρουν πως το νερό ήταν πάνω από 1.80m το οποίο είχε περάσει μέχρι και τα παράθυρα.

Βίντεο από το Super Puma με διάσωση πατέρα και του μικρού του παιδιού:

Εκκλήσεις για βοήθεια από κατοίκους της Καρδίτσας: «Είμαστε εγκλωβισμένοι από τις 5 τα ξημερώματα» - «Το νερό έχει φτάσει στις στέγες» 

Συγκλονίζουν οι εκκλήσεις βοήθειας από κατοίκους της περιοχής.

Δραματική είναι η έκκληση μητέρας που είναι εγκλωβισμένη στην Αστρίτσα Καρδίτσας με τα δυο της παιδιά και δυο ηλικιωμένους. «Το νερό έφτασε μέχρι το λαιμό», δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ και προσθέτει : «Κρυώνουμε, είμαστε μούσκεμα εδώ και 12 ώρες»

Η ίδια ανέφερε στον ΣΚΑΙ πως αναμένουν βοήθεια από την ΕΜΑΚ και πως δεν έχουν φαγητό, μόνο λίγο νερό σε μπουκάλια.

Δείτε το βίντεο:
 

«Είμαστε εγκλωβισμένοι, 5 οικογένειες, 20 άτομα ανάμεσα μας και ένα βρέφος 11 μηνών, εγκλωβισμένα σε ένα σπίτι», αναφέρει ο Άγης στον Skaigr κάτοικος από τον Παλαμά στην Καρδίτσα.
«Η στάθμη του νερού ήταν στα 2, 5 μετρά και είναι ζήτημα αν έχει πέσει 10 πόντους», τονίζει ο ίδιος ο οποίος υπογραμμίζει πως έχουν πλημμυρίσει τα πάντα και πως δεν έχει εμφανιστεί κανένας. «Πριν ένα τέταρτο πέρασε ένα ελικόπτερο», σημειώνει ενδεικτικά.

«Εδώ είναι άνθρωποι που είναι στα κεραμιδιά από τα ξημερώματα από τις 4. 30-5. 00 και δεν έχει εμφανιστεί κανείς να τους μαζέψει», επισημαίνει και προσθέτει:
«Μόνο κάτι παιδιά με ένα κανό πέρασαν και πήραν ένα πάππου και μια γιαγιά που στο τσακ τους γλίτωσαν από το να πνίγουν»
Όπως εξηγεί το σημείο είναι απροσπέλαστο αν δεν έχεις βάρκα. «Ούτε όχημα του στρατού μπορεί να περάσει..Το νερό είναι όντως στα 2, 5 μετρά χωρίς υπερβολές.. Πρέπει να έρθουν βάρκες».
«Υπάρχει οικογένεια που πλημμύρισε το σπίτι τους και μπήκαν στο εσωτερικό πατάρι και κάθονται εκεί από το ξημέρωμα», λέει ο κάτοικος στον Παλαμά Καρδίτσας.

Η κυρία Ελένη από τον Παλαμά Καρδίτσας δηλώνει στον ΣΚΑΙ πως το νερό έχει φτάσει στα δύο μέτρα. Τονίζει πως είναι αποκλεισμένοι, δεν έχουν βοήθεια, πως έχουν 2 ηλικιωμένους στο σπίτι ενώ δεν έχουν ούτε φαγητό, ούτε νερό.

«Πρέπει να έχουμε και πολλά θύματα, έχουν πέσει πολλά σπίτια», σημειώνει η ίδια χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απελπιστική.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι από τις 5 τα ξημερώματα», αναφέρει στον ΣΚΑΙ και η κυρία Ντίνα, κάτοικος Μεταμόρφωσης της Καρδίτσας.  
«Η κατάσταση είναι τραγική το νερό έχει φτάσει μέχρι στέγες.. Κανείς δεν έχει να μας βοηθήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά και τονίζει πω δεν έχουν ρεύμα ούτε νερό.
 

Δείτε και ακούστε και άλλες μαρτυρίες - εκκλήσεις κατοίκων Καρδίτσας:

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκε από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων μητέρα με δύο μικρά παιδιά

Συγκλονίζει το βίντεο της διάσωσης μιας μητέρας με τα δύο μικρά παιδιά της από τα Καλύβια Τρικάλων που χτυπήθηκαν σφοδρότατα από την κακοκαιρία Daniel.

Η μητέρα και τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ελικόπτερο που τους μετέφερε στο γήπεδο Καρδίτσας.

Εντωμεταξύ, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Κανάβια και Σταυρός Ελάτης προκειμένου να απομακρυνθούν λόγω επικίνδυνων κατολισθητικών φαινομένων.

Δραματικές εικόνες από το Κεραμίδι Τρικάλων

Δραματικές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του larissanet από το χωριό Κεραμίδι της Π.Ε. Τρικάλων που έχει πλημμυρίσει λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Δείτε βίντεο:

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Πάνω από χίλια άτομα στο δημαρχείο Βόλου για να πάρουν εμφιαλωμένο νερό - Μιάμιση ώρα η αναμονή 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αυξημένη η προσέλευση των Βολιωτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν εμφιαλωμένα νερά, τα οποία προσφέρει ο Δήμος, καθώς η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει διακοπεί λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχει υποστεί από την κακοκαιρία.

Οι Βολιώτες με κάθε μέσο φτάνουν στο δημαρχείο και παίρνουν εξάδες με εμφιαλωμένα νερά.

Ο Αχιλλέας Μπέος βρίσκεται στο σημείο και επιτηρεί τη διαδικασία, ενώ όπως ανακοίνωσε μετά τις 18.00 θα δοθεί νερό στις βρύσες των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται κάτω από την οδό Γιάννη Δήμου για περίπου 3,5 ώρες.

nero

Φορτηγά ξεφορτώνουν συνεχώς παλέτες με εμφιαλωμένα νερά, μετά από συνενοήση που έχει κάνει ο κ. Μπέος με ιδιωτικές εταιρείες.

Η διανομή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού θα γίνεται, σε 24ωρη βάση, από τα εξής σημεία και τις ώρες:

Δημαρχείο Βόλου, από τις 2.30 μ.μ

Είσοδος Λιμένος Βόλου, από τις 3.30μ.μ.

Δημαρχείο Νέας Ιωνίας, από 3 μ.μ.

Αλυκές, από τις 3μ.μ.

Αγριά, από τις 5 μ.μ.

Στις περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο και Νεάπολη θα γίνεται διανομή, ανά τακτά διαστήματα, με δημοτικά συνεργεία και μηχανήματα

nero

nero

nero

Πηγή: skai.gr