Τραγωδία στα Τέμπη: Οι Ιταλοί πραγματογνώμονες δεν κατάφεραν να διαβάσουν το καταγραφικό

Τι δήλωσε δικαστικός εμπειρογνώμονας για την προσπάθεια των Ιταλών να αντλήσουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στα αίτια της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας

Δεν κατάφεραν να ανακτήσουν στοιχεία οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες με την ειδική συσκευή, με την οποία επιχείρησαν να αντλήσουν πληροφορίες από τα καταγραφικά των δύο μοιραίων τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, με τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Παναγιώτης Μαδιάς, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και δικαστικός εμπειρογνώμονας, οι Ιταλοί κλήθηκαν να αντλήσουν με ειδικά μηχανήματα στοιχεία από το καταγραφικό και των δύο τρένων έτσι ώστε να προσδιοριστούν κρίσιμοι παράγοντες για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Δυστυχώς οι 4 Ιταλοί εμπειρογνώμονες έκαναν τρεις προσπάθειες, που δεν έδωσαν κανένα στοιχείο. Θεωρώ ότι η προσπάθεια σταματάει εδώ» ανέφερε ο κ. Μαδιάς εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να έχει υποστεί βλάβη ο εγκέφαλος του καταγραφικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που προσπάθησαν να ανακτήσουν ήταν η ταχύτητα με την οποία έτρεχαν τα τρένα από το σταθμό της Λάρισας μέχρι το σημείο της σύγκρουσης.

«Έγινε αναζήτηση κρίσιμων στοιχείων για να προσδιοριστούν κάποιοι παράγοντες για την διερεύνηση του δυστυχήματος, όπως ταχύτητες, κίνηση, στάση της αμαξοστοιχίας από το σταθμό της Λάρισας μέχρι το σημείο του δυστυχήματος και την παράξενη ανάφλεξη» κατέληξε.

Πηγή: skai.gr