Τραγωδία στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο επιθεωρητής μετά την μαραθώνια απολογία του- Τι υποστήριξε

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο μοιραίος σταθμάρχης Λάρισας, που είναι επίσης προφυλακισμένος, μπορούσε να μείνει μόνος του σε βάρδια

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ Δημήτρης Νικολάου, μετά την μαραθώνια απολογία του στον εφέτη ανακριτή για την πολύνκεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Ο επιθεωρητής, εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Γλύκα, στο 90σελιδο υπόμνημα που κατέθεσε, υποστήριξε πως ο -επίσης προφυλακισμένος- σταθμάρχης Λάρισας είχε την κατάρτιση να μείνει μόνος του σε βάρδια, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου υποστηρίζοντας πως όφειλε να ενημερώσει για την καθυστέρηση του μοιραίου Intercity 62.

Όπως γράφει το kathimerini.gr, o σταθμάρχης σημείωσε πως ο ρόλος του είναι απλώς να προτείνει τις βάρδιες του προσωπικού καθώς αυτές εγκρίνονται από τους ανωτέρους του. Όσον αφορά δε τους δύο άλλους σταθμάρχες που φέρονται να έφυγαν νωρίτερα από το πόστο τους, ο επιθεωρητής δήλωσε άγνοια για το γεγονός προσθέτοντας πως ο ίδιος είχε φροντίσει την ώρα 22.00 – 23.00 να βρίσκονται στο σημείο τρεις σταθμάρχες.

Ειδικότερα, στο υπόμνημά του,  ο κατηγορούμενος, επιχειρώντας να εκτιμήσει τα περιστατικά και να προσδιορίσει τα αίτια του δυστυχήματος, ανέφερε: «… οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι συνονθύλευμα λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων έλαβαν χώρα. Ο χειρισμός του σταθμάρχη κ. Σ., η μη τήρηση του ωραρίου από τους έτερους δύο σταθμάρχες και η παράλειψη του πρώτου μηχανοδηγού, του δεύτερου μηχανοδηγού πυο ευρισκόταν εκεί αλλά και του προϊστάμενου του τρένου να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη της Λάρισας άμα την είσοδό τους στη γραμμή καθόδου, ως όφειλαν, σκιαγραφούν το σκηνικό της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών». 


Στη μαραθώνια απολογία του ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, φέρεται να ανέφερε ότι δεν ήξερε πως το Intercity είχε καθυστέρηση περίπου μίας ώρας υποστηρίζοντας ότι ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα για την καθυστέρηση αυτή.

Φέρεται να τόνισε ότι δεν ευθύνεται για την εκπαίδευση του σταθμάρχη ο οποίος είχε την απαραίτητη πιστοποίηση και μπορούσε να μείνει μόνος του σε βραδινή βάρδια, αλλά ούτε και με το γεγονός ότι οι άλλοι δύο σταθμάρχες εγκατέλειψαν νωρίτερα τη βάρδια τους.

Για την απολογία του επιθεωρητή, μίλησε και ο δικηγόρος του κ. Νικολάου, Γιάννης Γλύκας, στην ΕΡΤ.

«Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δικαστεί εκ των προτέρων. Δεν έχουμε καν απόδοση κατηγορίας επ’ αυτού, δεν εμπεριέχεται στο κατηγορητήριο. Μόνο αυτό μπορώ να σας πω δημόσια, ό,τι έγινε είναι δύο μέρες μετά και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία, είναι μεταγενέστερο και αφού έχει δώσει τρεις καταθέσεις ως μάρτυρας στην τροχαία Λάρισας και αυτοβούλως στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών» δήλωσε..

Ο κ. Γλύκας στάθηκε, επίσης, στον διαμοιρασμό των ευθυνών σχετικά με το δυστύχημα, αναφέροντας ότι στην πορεία ενδεχομένως θα αποδοθούν ευθύνες και αλλού και, προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζεται αρκετός χρόνος, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος για υποστήριξη κατηγορίας. Συμπλήρωσε ότι, με βάση τη γνώση που έχει ο ίδιος, ο εφέτης ανακριτής και η αναπληρώτριά του κινούνται τάχιστα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διερεύνηση θα γίνει πάρα πολύ σωστά.

Πηγή: skai.gr