Τους βασικούς άξονες προγράμματος του παρουσίασε ο υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτρης Αναστασόπουλος

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος του για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας παρουσίασε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ και επικεφαλής του Συνδυασμού «Με το Δικηγόρο», Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 8 άξονες και περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για  τις κατηγορίες των δικηγόρων, όπως γυναίκες, έμμισθους, μαχόμενη δικηγορία, την θεσμική θωράκιση του επαγγέλματος και τις εργασιακές και ασφαλιστικές διεκδικήσεις του κλάδου. «Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη χωρίς ανεξάρτητους δικηγόρους. Έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε εξαρτήσεις και αυτό μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους συναδέλφους μας και τον Δικηγορικό κλάδο», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος παρουσιάζοντας τις άμεσες προτεραιότητες του συνδυασμού που είναι:

1.         Οικονομικός έλεγχος-απολογισμός ΔΣΑ (αποθεματικά, περιουσιακά στοιχεία, ενημέρωση σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση όλων των συναδέλφων)

2.         Πλήρης διαφάνεια στον ΔΣΑ, παρακολούθηση όλων των δρώμενων από τους δικηγόρους, δημιουργία προγράμματος «Διαύγεια» για τα οικονομικά του Συλλόγου

3.         Δημιουργία help-desk για δικηγόρους εντός ΔΣΑ και σε όλα τα μεγάλα Δικαστήρια (Εφετείο-Ευελπίδων-Ειρηνοδικείο) προς καθημερινή διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Δημιουργία ειδικής εφαρμογής (application) για άμεση επικοινωνία των μελών μας με τον Σύλλογο (επίλυση αποριών/προβλημάτων, καταγγελία απαράδεκτων συμπεριφορών, ενημερώσεις, κ.α.)

4.         Έναρξη υλοποίησης/πλήρη εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης ΔΣΑ

5.         Πρωτοβουλίες για πλήρη αναμόρφωση του θεσμού της δικηγορικής άσκησης

6.         Πρωτοβουλίες για θεσμικές αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις για:

-           ενίσχυση του κύρους μας (όπως θεσμοθέτηση του θεσμικού μας ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας)

-           κατοχύρωση δικηγορικής αμοιβής (μέσω και του επανακαθορισμού των γραμματίων προείσπραξης) και χρονοχρέωσης

-           ενίσχυση διαπραγματευτικής ικανότητας δικηγόρων (ενίσχυση του θεσμού της Ολομέλειας και εξέταση σχεδίου Πανελλήνιου Δικηγορικού Συλλόγου το οποίο θα τεθεί στην κρίση των δικηγόρων)

7.         Σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, ο οποίος θα εφαρμόζεται. Σύσταση επιτροπής τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας.

8.         Πρωτοβουλίες για την πλήρη αναμόρφωση των υλικοτεχνικών υποδομών στα Δικαστήρια της Αττικής και πρωτίστως της Ευελπίδων. Αποτελεί προσωπικό μας στοίχημα να πάψουν οι εικόνες ντροπής στο μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας.

9.         Εκσυγχρονισμός δικαιοσύνης, επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών σε όλες τις γραμματειακές υπηρεσίες, καθολική υιοθέτηση του δόγματος «στα δικαστήρια  πηγαίνουμε μόνο για να δικάζουμε».

10.       Πρωτοβουλίες για αύξηση (όπως επαναφορά των δικηγόρων στα συμβόλαια) και δικαιότερη κατανομή δικηγορικής ύλης, με έμφαση στους πιο αδύναμους, και καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών. Σήμερα, σχεδόν το ήμισυ των ακαθάριστων εσόδων από την παροχή νομικών υπηρεσιών εισπράττεται από περίπου το 3% του σώματος. Θα επιδιώξουμε να μπει τέλος στις κραυγαλέες ανισότητες και τις κατάφωρες στρεβλώσεις.

Η παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων συμβούλων με τον συνδυασμό έγινε στο Θέατρο Βρετάνια, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν διακεκριμένοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι του δικηγορικού κόσμου: ο Δημήτρης Παξινός, τ. Πρόεδρος ΔΣΑ, ο Γιάννης Αδαμόπουλος, τ. Πρόεδρος ΔΣΑ, ο Ευάγγελος Ζερβέας, τ. Σύμβουλος ΔΣΑ, ο Θανάσης Παυλόπουλος, τ. Σύμβουλος ΔΣΑ, ο Νίκος Κουτρουμπής, τ. Σύμβουλος ΔΣΑ, ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, Δικηγόρος, τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου, ο Ιωάννης Δρόσος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, ο Ιωάννης Γλύκας Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων – Μαχόμενων Δικηγόρων, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, Επικ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Θρασύβουλος Κονταξής, Δικηγόρος, Πρόεδρος Juricium Rectum, η Νίκη Αραμπατζή, Πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ και ο Νίκος Αλεξόπουλος, Αντιδήμαρχος Αλίμου.

Πηγή: skai.gr