Διπλή καταδίωξη Τούρκων διακινητών μεταναστών στην Κω από το Λιμενικό - Τους ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Δύο περιστατικά με πυρά του Λιμενικού κατά ταχυπλόων έλαβαν χώρα σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Κω στις 19:00 Και 19:30 αντίστοιχα.

Άνδρες του ελληνικού Λιμενικού, κατά την διάρκεια της περιπολίας τους εντόπισαν ταχύπλοα που είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση το νησί της Κω.

Το ελληνικό Λιμενικό προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων προκειμένου τα ταχύπλοα να σταματήσουν ωστόσο αυτά προέβησαν σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ρίψη προειδοποιητικών βολών από την πλευρά της Ελλάδας.

Ακολούθησε καταδίωξη και πυρά στοχευμένα στους εξωλέμβιους κινητήρες των σκαφών για να ακινητοποιηθούν.

Εγιναν συλλήψεις των χειριστών.

Επρόκειτο για ταχύπλοα που μετέφεραν μετανάστες, 20 στο πρώτο περιστατικό και 17 στο δεύτερο.

Στο περιθώριο του περιστατικού ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε τα εξής σε ανακοίνωση:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητά τους στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

Η σύλληψη τριών διακινητών, αποτελεί μια ακόμα επιτυχία και ένα ακόμα χτύπημα στα αδίστακτα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, εκθέτοντας τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο».​

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Βραδινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή "ΘΕΡΜΑ" ν. Κω.
 

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Εν συνεχεία το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων είκοσι (20) αλλοδαπών.

Επίσης, βραδινές ώρες σήμερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή ("ΘΕΡΜΑ" ν. Κω), εντοπίστηκε έτερο ταχύπλοο σκάφος να κινείται  ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να ανταποκρίνεται στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε απόπειρα εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,  με αποτέλεσμα τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Εν συνεχεία, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη ενός (01) αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή των υπολοίπων δεκαεπτά (17) αλλοδαπών.

Πηγή: skai.gr