Κλείσιμο

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές υπερπτήσεις: Ζητούμε συζήτηση, όχι προκλητικές ενέργειες

Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες.

"Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πράις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση, και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα".

"Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", πρόσθεσε.

Με αδιανόητες απειλές και απίστευτους ισχυρισμούς αντέδρασε την Παρασκευή το τουρκικό ΥΠΕΞ στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των τουρκικών μαχητικών σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε: 

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την ένταση, απευθυνόμενος -και- στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα έχει αγγίξει τις κόκκινες γραμμές και γίνεται αντιληπτή και αισθητή και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Το «βέτο» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, με το πρόσχημα ότι στηρίζουν «τρομοκρατικές ομάδες», αποτελεί μάι πρώτης τάξης ευκαιρία για τα μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να αντιληφθούν την αδιέξοδη κατάσταση που αντιμετωπίζει για δεκαετίες η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr