Το σκεπτικό της απόφασης για την προφυλάκιση του Εφραίμ

Στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στην οποία οι κρατούμενοι έχουν διαπράξει κυρίως οικονομικά εγκλήματα, βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ.

Οι συνήγοροί του αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα στην ανακρίτρια προκειμένου ο ηγούμενος Εφραίμ να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στο μεταξύ, ήρθε στο φως και το σκεπτικό του βουλεύματος με βάση του οποίου αποφασίστηκε η προσωρινή κράτησή του.

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, οι τρεις λόγοι για τους οποίους κρίθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ ως ύποπτος διάπραξης και νέων αδικημάτων, ήταν:

- η εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων

-η επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή

- και η πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Περικλής Σταυριανάκης, ποινικολόγος, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να πιστεύει σοβαρά ότι ο άνθρωπος αυτός έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει καταστάσεις» και υπογράμμισε ότι η κράτηση του μοναχού Εφραίμ είναι εκτός των προϋποθέσεων του νόμου. Μάλιστα, καταλόγισε στους δικαστές διστακτικότητα να κάνουν αυτό που έπρεπε. Επίσης, με αφορμή την παραίτηση των εισαγγελέων τόνισε ότι «είναι γεγονός ότι κάποιοι υφίστανται πιέσεις» και αναρωτήθηκε «γιατί κι εδώ (υπόθεση Μονής Βατοπεδίου) να μην υπήρξαν πιέσεις».

Από την πλευρά του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπετενιώτης σημείωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας ανήκει στο Δημόσιο και η Μονή έδωσε κάτι που δεν της ανήκε για να λάβει κάτι άλλο υψηλής στρεμματικής απόδοσης. Είπε ακόμα, ότι πρέπει να τηρηθούν απόλυτες αποστάσεις από τη δικαιοσύνη, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στην κρίση της.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις κλιμακώνονται εντός και εκτός συνόρων. Μεγάλη εκδήλωση με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ έξω από την πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία. Πικετοφορία διαμαρτυρίας οργάνωσαν από το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα μέλη του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, καθώς και του Ιδρύματος «Σύνδεσμος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός».

Νωρίτερα, η ρωσική κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- εξέφρασε την ανησυχία της για την προφυλάκιση, καθώς όπως τονίζει «η όλη διαδικασία δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξόφθαλμα παράλογη» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τη δικαστική απόφαση για τον Εφραίμ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σε πολιτικές σκοπιμότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθέως τις δικαστικές περιπέτειες του ηγουμένου Εφραίμ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η φυσική και μόνο παρουσία Πεταλωτή στο υπουργείο Δικαιοσύνης επηρεάζει τους δικαστές.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι ο Εφραίμ θα κριθεί αθώος και το κράτος θα υποχρεωθεί να αποζημιώσει αδρά τη μονή.

Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγόρησε το ΛΑΟΣ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου.


Πηγή: skai.gr