Το μήνυμα Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χίου για το μεταναστευτικό, στη σκιά του σχεδίου της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου.

«Σας καλώ τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως με κάθε δράση σας να συμβάλλετε στην ασφάλεια των πολιτών του νησιού», δήλωσε ενόψει της συνεδρίασης ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Εκφράζει την βεβαιότητά του ότι «η νέα δομή θα θωρακίσει τη Χίο, θα προστατεύσει τους πολίτες και θα συμβάλλει στη μείωση των ροών» και τονίζει ότι θα κριθεί και ο ίδιος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Μηταράκης, τονίζει ότι έχει συναίσθηση της ευθύνης, αλλά δεν ανήκει τους πολιτικούς που φοβούνται το πολιτικό κόστος και κρύβονται στην άμμο ενώ το πρόβλημα διογκώνεται.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται την ανασφάλεια των κατοίκων που δίνει τροφή σε παραπληροφόρηση.

«Πολλοί σήμερα, εσκεμμένα ή μη, κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, προβαίνουν σε ευχολόγια με στόχο την αύξηση της δημοτικότητας τους. Τρομοκρατώντας όσους προσπαθούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη», τονίζει ο κ. Μηταράκης.

Διαβεβαιώνει τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Χίου, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών όχι προσωρινά αλλά μόνιμα και πως η νέα δομή που θα αντικαταστήσει την ΒΙΑΛ που πρέπει να κλείσει άμεσα «θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους από όσους έχουμε σήμερα στο νησί». Ο υπουργός αναφέρει ότι οι υπόλοιποι είτε θα φύγουν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα είτε για την Τουρκία. Για την δομή της ΒΙΑΛ ο κ. Μηταράκης αναφέρει πως η έκταση θα αποδοθεί στο Δήμο αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής.

«Η νέα κλειστή & ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους 6 μήνες», τονίσει ο υπουργός προς τους Χιώτες.

Εξηγεί επίσης ότι η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική και πως θα κλείσουν εντός του 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες.

«Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιπτώσεις εγκληματικότητας», εξηγεί ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: skai.gr