Την ενοχή της Ρένας Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ζήτησε η εισαγγελέας

Tης Ιωάννας Μάνδρου, 

Καταπέλτης υπήρξε η εισαγγελέας στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα όπου έχασαν τη ζωή του 25 πολίτες, επιρρίπτοντας εγκληματικές ευθύνες σε κρατικές υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση και περιφέρεια, ζητώντας να κηρυχθούν ένοχοι τόσο η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, όσο και πρώην δήμαρχοι δήμων της περιοχής και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες και πρόκληση πλημμύρας, που αφορά τις τραγικές συνέπειες του πλημμυρικού φαινομένου.

Η εισαγγελέας, σε μια αγόρευση που κράτησε πάνω από πέντε ώρες και ήταν συγκλονιστική, χαρακτήρισε ως «προαναγγελία ενός εγκλήματος» τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017,αποτιμώντας το σύνολο των καταθέσεων και όλων των εγγράφων στη δίκη που κράτησε για μεγάλο διάστημα και εισέρχεται πλέον σε φάση ολοκλήρωσης.

Κατά την εισαγγελέα, τα αυθαίρετα, που επιτράπηκαν για λόγους ψηφοθηρικούς, οι εγκληματικές παραλείψεις που βαρύνουν τις αρμόδιες κρατικές αρχές, την αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια, είχαν δημιουργήσει το κατάλληλο σκηνικό για την επέλευση της καταστροφής.

Η Μάνδρα, όπως κατέθεσαν μάρτυρες, ήταν το τυπικό παράδειγμα περιοχής, που είχε κτιστεί μέσα στα ρέματα, όπου τα σκουπίδια, οι αυθαίρετες κατασκευές και η έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας από τις πλημμύρες ήταν δεδομένη.

Οι κάτοικοι, ειδικά ενός δρόμου της Κοροπούλη, ζούσαν κάθε χρόνο με τον φόβο της πλημμύρας και τον πανικό, ότι θα τους πάρει το νερό.

Αμαξοστάσιο της περιοχής, μαρμαράδικο, σπίτια διώροφα είχαν κτιστεί μέσα στα ρέματα της περιοχής, ενώ το πρόβλημα με τις πλημμύρες στην περιοχή ήταν μόνιμο.

Η Μάνδρα πλημμύριζε συχνά και πολλές φορές είχαν υπάρξει τεράστια προβλήματα, ενώ πολλές φορές η περιοχή, όπως το 2015, είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Αλλωστε στο παρελθόν είχαν υπάρξει και θύματα από τις πλημμύρες στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι για φονική πλημμύρα στην περιοχή, τόνισε η εισαγγελέας, αποτελούσε χαρακτηριστική περίπτωση που είχε καταγραφεί σε επιστημονικά συγγράματα και αποτελούσε την καλύτερη μελέτη για φοιτητές και επιστήμονες.

Οπως υπογράμμισε, η εισαγγελέας, το 2015, δύο χρόνια πριν την τραγωδία, η περιοχή είχε και πάλι πλημμυρίσει πολύ άσχημα, δίχως ωστόσο να σημάνει συναγερμός από τους αρμόδιους (υπηρεσίες αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και αρμοδίων υπουργείων) και να λάβουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Γι αυτό η εισαγγελική λειτουργός, που διάβασε συγκλονιστικές καταθέσεις επιζώντων και συγγενών των θυμάτων που βίωσαν από πρώτο χέρι τα τραγικά γεγονότα, χαρακτήρισε την τραγωδία της Μάνδρας «προαναγγελία ενός εγκλήματος».

Δέκα παραλείψεις για Δούρου

Η εισαγγελέας υπήρξε καταπέλτης για τους κατηγορούμενους, για τις παραλείψεις των υπηρεσιών τους . Ειδικά για την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου που δικάζεται για τις τραγικές συνέπειες της φονικής πλημμύρας, η εισαγγελέας σημείωσε δέκα παραλείψεις, που την βαρύνουν, όπως είπε, για την μη εκτέλεση αντιπλημμυρικών και άλλων αναγκαίων έργων.

«Γνώριζε,τόνισε η εισαγγελέας για την Ρένα Δούρου, και τους κινδύνους για την περιοχή αλλά και την ανάγκη προτεραιοποίησης των αναγκαίων έργων σε αυτή».
Ειδικότερα για την πρώην περιφερειάρχη, η εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί ένοχη για ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες ( τραυματισμούς πολιτών) και για τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας (αδίκημα πρόκληση πλημμύρας),ενώ για επιμέρους κατηγορίες( παράβαση καθήκοντος)πρότεινε την αθώωση της.

Σε ότι αφορά την ευθύνη της πρώην δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, η εισαγγελέας επίσης πρότεινε να κριθεί ένοχη κατά το κατηγορητήριο ( ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες και πρόκληση πλημμύρας), εκτός από την παράβαση καθήκοντος, καθώς της αποδίδεται ευθύνη για σειρά παραλείψεων που συνετέλεσαν στις συνέπειες της φονικής πλημμύρας, ( καθάρισμα ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα στην οδό Κοροπούλη, κaτεδάφιση αυθαιρέτων και λοιπά).

Για πρώην δήμαρχο Μεγάρων, Γρηγόριο Σταμούλη, επίσης η εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί ένοχος για σειρά παραλείψεων για έργα στο δήμο του, ενώ και για τους λοιπούς κατηγορούμενους, πρότεινε την ενοχή τους με ορισμένες - κατά περίπτωση- εξαιρέσεις. Συνολικά πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι 20 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους, προτείνοντας μόνον για μία υπάλληλο την αθώωση της.
 

Πηγή: skai.gr