Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή Γαλλίας και ΗΑΕ στην άσκηση Μέδουσα- Βολές Patriot στην Κρήτη

Ξεκινά τη Δευτέρα η άσκηση Μέδουσα, στην οποία θα συμμετέχουν, πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία. Ουσιαστικά, πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μελών της συμμαχίας που έχει συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά με σύνθετες ασκήσεις στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας και θα συμμετέχουν ελικοπτεροφόρα, φρεγάτες, αεροπορικά μέσα, αλλά και υποβρύχια και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από κάθε χώρα. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται βολές αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Κρήτη, στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο, όπου φαίνεται η δραστηριότητα, καθώς τα συστήματα αυτά δοκιμάζονται στο πεδίο. 

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα την ειδική επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά. Μίλησε για δέκα υποπρογράμματα που θα τρέξουν άμεσα και αφορούν στη συντήρηση των ελικοπτέρων Apache, των C-130, αλλά και στην επαναπιστοποίηση των S-300 των ρωσικών πυραύλων, αλλά και των αμερικανικών Patriot.   
 

Πηγή: skai.gr