Tι αλλάζει σε μετακινήσεις-αγορά: Διευκρινίσεις για τα νέα έκτακτα μέτρα (vid)

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων. 

Ενδεικτικά, βασικό σημείο απορίας τις τελευταίες αποτελεί το πώς μπορεί να γίνει μετακίνηση προς σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, όταν αυτό είναι απόσταση μακρύτερη από τα 2 χιλιόμετρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ οι μετακινήσεις γίνονται είτε εντός των ορίων του οικείου δήμου είτε ως και 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να κινούμαστε χωρίς κανέναν περιορισμό εντός του Δήμου μας και 2 χιλιόμετρα πέραν αυτού, εφόσον θέλουμε να επισκεφτούμε τοποθεσίες σε όμορο δήμο.

Σε κάθε περίπτωση από το παραπάνω εξαιρούνται ρητώς τα φαρμακεία, καθώς εφημερεύουν συχνά σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη των δύο μέτρων.
Αναφορικά με το εάν είναι δυνατή η μετακίνηση με ΜΜΜ για σούπερ μάρκετ, διευκρινίζεται πως αυτό είναι εφικτό εφόσον δεν αλλάζει το εύρος της μετακίνησης.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ο περιορισμός των 2 χλμ όταν αυτή αφορά την ατομική άσκηση/ βόλτα με το κατοικίδιο και μάλιστα είναι επιτρεπτή η μετακίνηση εκτός δήμου για ατομική άσκηση εφόσον αυτό γίνεται με περπάτημα ή με ποδήλατο.

Δεν μπορεί δηλαδή επί παραδείγματι κάποιος να μεταβεί από το Χαλάνδρι στο Παλαιό Φάληρο με αυτοκίνητο για να περπατήσει στην παραλία.

Παράλληλα δεν υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί για την μετακίνηση 4 εντούτοις η ελεγκτική αρχή μπορεί να ζητήσει διευκρινήσεις προκειμένου να διαπιστώνεται το εάν αυτή είναι αληθής ή ευκαιριακή χωρίς ωστόσο να αναμένονται έλεγχοι σε σπίτια προς επαλήθευση των λεγομένων.

Πηγή: skai.gr