Κλείσιμο

Θριάσιο: Καταγγελίες από το προσωπικό για επιθέσεις και τραυματισμούς γιατρών

Μάλιστα, κάνουν λόγο για ανύπαρκτη προστασία και νομική κάλυψη των υγειονομικών που δέχονται επιθέσεις στη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ τονίζουν ότι είναι ανεπαρκέστατη η φύλαξη του Θριασίου νοσοκομείου.

Νέα επίθεση και τραυματισμό γιατρού στο Θριάσιο νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε σχετική τους ανακοίνωση.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για ανύπαρκτη προστασία και νομική κάλυψη των υγειονομικών που δέχονται επιθέσεις στη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ τονίζουν ότι είναι ανεπαρκέστατη η φύλαξη του Θριασίου νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

«Το πρόσφατο (στις 5 Ιουνίου 2022) απαράδεκτο περιστατικό επίθεσης συνοδού ασθενή σε ειδικευόμενη παιδίατρο στο Παιδιατρικό ΤΕΠ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με αποτέλεσμα το τραυματισμό της, επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για την εξασφάλιση, με κρατική ευθύνη, πλήρους νομικής κάλυψης και στήριξης στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς και για ενίσχυση της φύλαξης του νοσοκομείου μας και συνολικά των δημόσιων μονάδων υγείας.

Το περιστατικό της πρόσφατης επίθεσης δεν είναι μεμονωμένο. Προστίθενται στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων, ακόμα και σοβαρών τραυματισμών, σε βάρος εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συχνές επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μας, όπως στις 20 Ιανουαρίου 2022, η επίθεση και τραυματισμός γιατρού στις 24 Δεκεμβρίου 2021, από «ασθενή» που χρόνια ουσιαστικά «ανενόχλητος», προπηλακίζει, απειλεί, επιτίθεται και τραυματίζει εργαζόμενους του νοσοκομείου μας, καθώς και η «εισβολή» ομάδας αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», στις 28 Αυγούστου 2021, και ο προπηλακισμός συναδέλφων στην Πνευμονολογική κλινική, με αφορμή τη διασωλήνωση ασθενούς με COVID και τη μεταφορά της σε ΜΕΘ COVID.

Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην «διεφθαρμένων», ως δήθεν «συνυπεύθυνων» για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας, και, ιδιαίτερο το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση από ακροδεξιές ομάδες, ως δήθεν «συνεργών» σε υποτιθέμενα «εγκλήματα σε βάρος ασθενών».

Οι αυξανόμενες επιθέσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Αν και έχουμε επανειλημμένα θέσει το αίτημα της νομικής κάλυψης, σε περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος υγειονομικών, τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε, για άλλη μια φορά, ότι παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου μας, παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της ανεπαρκέστατης φύλαξης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για την άμεση ενίσχυση της φύλαξης με προσωπικό, με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων της 2 ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ, από 23 φύλακες αρχικά, έχουν απομείνει μόνο 12 (οι 10 συμβασιούχοι) για να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανάθεση της φύλαξης σε εργολαβική εταιρεία. Αποτέλεσμα είναι, για φύλαξη ολοκλήρου του νοσοκομείου, στις απογευματινές βάρδιες να υπάρχουν μόνο 3 φύλακες και στις νυχτερινές μόνο 2 φύλακες, που συχνά τους ανατίθενται και χρέη τηλεφωνητή.

Για να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά επιθέσεων σε συναδέλφους, προχωράμε σε Στάση Εργασίας (12 μ. – 1 μ.μ.) την Πέμπτη 16 Ιουνίου και μαζική παρέμβαση στη διοίκηση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με αιτήματα:

  •  Να κινηθούν οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις και προπηλακισμούς σε βάρος υγειονομικών
  •  Να εξασφαλίζεται πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους εργαζόμενους, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια
  • της εργασίας τους
  •  Να ενισχυθεί η φύλαξη του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων και μονιμοποίηση των
  • συμβασιούχων συναδέλφων, καθώς και ο φωτισμός του νοσοκομείου του προαυλίου και του πάρκινγκ
  •  Να προσληφθούν τηλεφωνητές για να εξασφαλισθεί η συνεχής λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου».
Πηγή: skai.gr