Θωρακίζονται τα σύνορα-Στρατιωτικές ασκήσεις σε Έβρο και από Σαμοθράκη έως Καστελόριζο

Κορυφώνεται η αγωνία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και ταυτόχρονα προχωράει στην συγκρότηση διπλωματικού μετώπου έναντι της Τουρκίας. 

Μάλιστα η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα κάνει λόγο για ασύμμετρη απειλή σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας καθώς ο Έβρος και το Αιγαίο δέχονται πιέσεις από χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.   

Σήμερα το Δ Σώμα Στρατού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στον Έβρο για ολόκληρο το 24ωρο. Ταυτόχρονα στρατιωτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί και στα νησιά του Αιγαίου. «Από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη», όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). 

Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, διευκρινίζεται περαιτέρω από την ΑΣΔΕΝ.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε 5 μέτρα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γύρος επαφών Δένδια-Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Αλλεπάλληλες επικοινωνίες είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερώσει την Ε.Ε. και τους εταίρους της Ελλάδας για την κατάσταση στα σύνορα. Είχε νέα συνομιλία με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Παράλληλα συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλαδίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών Αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων. Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ'επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλητές του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ. 

Επίσης ο Νίκος Δένδιας είχε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. 

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αναμένεται την Τρίτη να μεταβεί στον Έβρο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
 

Πηγή: skai.gr