Θεσσαλονίκη: Σβήνουν τις σόμπες και βάζουν κουβερτάκια σε καφέ και εστιατόρια! 

Η ακριβή ενέργεια θα κρατήσει σβηστά τα «μανιτάρια» στους εξωτερικούς χώρους - Παράπονα και για τη χαμηλή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί για τα καταστήματα της εστίασης, οι ιδιοκτήτες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τον χειμώνα που έρχεται δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός της πελατείας τους επιλέγει είτε λόγω καπνίσματος, είτε λόγω του φόβου των ιώσεων και του κορωνοϊού να κάθεται στους εξωτερικούς χώρους.

Παρότι εδώ και χρόνια - ειδικά μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου- οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης είχαν φροντίσει να προμηθευτούν διάφορα θερμαντικά σώματα - τα οποία λειτουργούν είτε με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, είτε φυσικού αερίου, είτε υγραερίου- για να θερμάνουν τους εξωτερικούς χώρους, πλέον όλο και περισσότεροι φέρονται αποφασισμένοι να μην τα λειτουργήσουν, καθώς το κόστος είναι μεγάλο.

Ιδιοκτήτης καφετέριας- μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά στη voria.gr ότι στον εξωτερικό χώρο του διατηρεί πέντε θερμαντικά σώματα, τα λεγόμενα «μανιτάρια», που λειτουργούν με φιάλες υγραερίου και φέτος θα αγοράζει την κάθε φιάλη προς 27 ευρώ. «Η κάθε φιάλη διαρκεί περίπου μια ημέρα όχι όμως να μένει συνέχεια ανοιχτή, αλλά να την κλείνουμε αρκετές φορές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν χρειάζομαι 135 ευρώ κάθε μέρα για τις πέντε φιάλες υγραερίου και τον μήνα 4.000 ευρώ. Μόνο για τις φιάλες υγραερίου» είπε προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα χρειάζεται άλλες 4.000 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ίδιος επιχειρηματίας ανέφερε ότι προς το παρόν τα βράδια αποφεύγει να ανάψει τα «μανιτάρια», ενώ έχει βάλει κουβερτάκια στα καθίσματα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν οι πελάτες που μπορεί να κρυώνουν.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νόμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς «οι περισσότεροι δουλεύουν τους εξωτερικούς χώρους, αφού αρκετοί από όσους βγαίνουν για διασκέδαση το βράδυ είναι καπνιστές και επομένως επιλέγουν τους εξωτερικούς χώρους για να καθίσουν».

«Πολύ δύσκολα θα βγει ο φετινός χειμώνας. Οι ιδιοκτήτες των καφετεριών έχουν προμηθευτεί κουβερτάκια για τα πόδια και την πλάτη και πολλοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα ανάψουν θερμαντικά στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να στρέψουν τους πελάτες να καθίσουν μέσα στο μαγαζί και να βγαίνουν έξω μόνο για να καπνίσουν», είπε.

Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε επίσης ότι η επιδότηση που δίνεται από την πολιτεία για την ηλεκτρική ενέργεια είναι χαμηλή, εξηγώντας ότι «δίνονται 209 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσους είναι κάτω από 2.000 κιλοβατώρες, ενώ όλη η εστίαση είναι πάνω από αυτές».

«Άρα δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος για εμάς τους επαγγελματίες στην εστίαση. Τις 2.000 κιλοβατώρες τις καταναλώνουμε σε μία εβδομάδα. Για άλλη μια φορά μας αφήνουν στο έλεος του Θεού» κατέληξε ο κ. Επιτροπίδης.

Πηγή: voria.gr