Θεσσαλονίκη: Προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα στο Λάκκωμα

Θεσσαλονίκη: Προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα στο Λάκκωμα

Σε ρυθμούς προετοιμασίας κινείται το τελευταίο διάστημα ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) για τη δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα στο Λάκωμμα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε την υπαγωγή της σχετικής πρότασης του Συνδέσμου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με χρηματοδότηση 2.200.000 ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πλέον ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού εστιάζει την προσοχή του στις διαδικασίες για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που θα γίνει για την κατασκευή του έργου. Το «πράσινο φως» από το Υπουργείο θα δοθεί μετά τον Ιούνιο του 2020, οπότε λήγει και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή σχετικών προτάσεων από τους Δήμους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙI».

«Πρόκειται ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα ενδιαίτημα όπου τα ζώα θα εξετάζονται από κτηνιάτρους, θα αποπαρασιτώνονται, θα στειρώνονται και θα εμβολιάζονται. Μετά την αποθεραπεία τους, θα προωθούνται για υιοθεσία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η δομή που θα δημιουργηθεί είναι δυναμικότητας ογδόντα θέσεων ενώ με την αποχώρηση κάθε ζώου θα μπαίνουν άλλα ζώα στο καταφύγιο.

Παράλληλα, η εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι απλώς ένα καταφύγιο για αδέσποτα ζώα καθώς εκεί θα υπάρχουν και εκπαιδευτές που θα τα εκπαιδεύουν ώστε να υιοθετηθούν αργότερα ως ζώα συντροφιάς ή να αναλάβουν «δράση» ακόμη και σε περιπτώσεις υποστήριξης ασθενών.

Το καταφύγιο θα δημιουργηθεί σε αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων που έχει αγοράσει ο Σύνδεσμος. Ο σχεδιασμός του προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη λειτουργία αποτεφρωτήρα προκειμένου να οδηγούνται στην αποτέφρωση όσα ζώα πεθαίνουν στο αστικό ή περιαστικό περιβάλλον. Η πρόβλεψη αυτή, μάλιστα, πρόκειται να αποφέρει και έσοδα στον Σύνδεσμο δεδομένου ότι κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να οδηγεί στην αποτέφρωση όσα ζώα πεθαίνουν στον ιστό της πόλης.

Στο εξής, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ περιμένει τον Ιούνιο του 2020 από το υπουργείο να ανοίξουν τα διαβιβαστικά έγγραφα κάθε πρότασης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.

Σημαντικό έργο, για το οποίο εκπονήθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες, χαρακτηρίζει το καταφύγιο που θα δημιουργηθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Σταύρος Ζαμπέτογλου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του είναι να εξυπηρετήσει όχι μόνο τον σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς αλλά και όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ο κ. Ζαμπέτογλου διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας του στον Σύνδεσμο, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το έργο και υπογράμμισε την ανάγκη ρύθμισης από το αρμόδιο υπουργείο μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τεθούν θέματα όπως η νομοθεσία για τα οικόσιτα ζώα, η λειτουργία των καταφυγίων, ο έλεγχος των οικόσιτων ζώων, η οικονομική στήριξη των δήμων για την εκπόνηση και λειτουργία προγραμμάτων για τα αδέσποτα, ο έλεγχος των φιλοζωικών σωματείων κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ