Θεσσαλονίκη: Φθηνότερα μοριακά τεστ εξασφάλισε για τους δημότες του ο δήμος Νεάπολης Συκεών

Τη δυνατότητα να κάνουν μοριακά τεστ σε τιμές που κυμαίνονται από 20 έως 43 ευρώ θα έχουν από αύριο και για ενα εξάμηνο οι δημότες Νεάπολης-Συκεών χάρη στα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με πέντε μικροβιολογικά εργαστήρια. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατεβάζουν από την πλατφόρμα gov.gr πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι δημότες.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές ισχύουν μόνο για τους δημότες και όχι για τους κατοίκους της Νεάπολης-Συκεών. Βάσει των μνημονίων συνεργασίας τα εργαστήρια δεσμεύονται εντός 24 ωρών να έχουν έτοιμα τα αποτελέσματα και να τα καταχωρούν με ευθύνη τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι δημότες θα πληρώνουν οι ίδιοι το ποσό που ορίζει το διαγνωστικό κέντρο/εργαστήριο της επιλογής τους. Οι τιμές αφορούν το σύνολο της παρεχόμενης υπηρεσίας, (δειγματοληψία και ανάληψη δείγματος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών).

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο δήμος σε αδειοδοτημένα διαγνωστικά κέντρα. Οι προσφορές αξιολογήθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Νεάπολης-Συκεών και σήμερα ο δήμος προχώρησε στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με διαγνωστικά κέντρα, μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια, η ισχύς των οποίων αρχίζει από αύριο.

«Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο οι οικογένειες του δήμου μας να επιβαρύνονται με το υπέρογκο κόστος των μοριακών τεστ. Η επιλογή που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα θα ήταν η συνταγογράφηση των μοριακών τεστ PCR ώστε η υπηρεσία αυτή να διατίθεται δωρεάν» ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Παράλληλα επισήμανε ότι ανάλογες διενέργειες διαγωνισμών είχαν γίνει κατά τις περιόδους των lock down το 2020 και το 2021 μέσω των οποίων είχε εξασφαλιστεί σε χαμηλές τιμές, τις οποία κάλυπτε ο δήμος, επαρκής αριθμός μοριακών τεστ για το σύνολο των εργαζομένων στον δήμο και στα Νομικά Πρόσωπά του καθώς και τους ωφελούμενους των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. «Σταδιακά με τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς οι τιμές των τέστ ξεκίνησαν από 80/τεστ (11.8.2020) και μειώθηκαν στα 27 ευρώ/τεστ στις 1.9.2021 όταν την ελεύθερη αγορά το καλοκαίρι του 2020 οι τιμές κυμαίνονταν από 120 έως 140 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ