Θεσσαλονίκη: Δύο άνδρες υπό κράτηση και ένας με καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία – απειλή

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο σήμερα οι δικαστικές αρχές της πόλης ασχολήθηκαν με τρία ανάλογα περιστατικά.

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και απειλή σε βάρος γυναικών, όπως καταγράφονται από την αστυνομία, στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο σήμερα οι δικαστικές αρχές της πόλης ασχολήθηκαν με τρία ανάλογα περιστατικά.

Στην πρώτη περίπτωση, ένας 37χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ Λευκού Πύργου, κατόπιν εγκλήσεως που υποβλήθηκε σε βάρος του από την μόνιμη σύντροφο του. Η εισαγγελέας του άσκησε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη, για ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι παντρεμένος με την καταγγέλλουσα και ότι έχουν αποκτήσει μαζί έναν παιδί, ζήτησε τριήμερη προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Το δικαστήριo ανάβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για αύριο αλλά διατήρησε την κράτηση του συζύγου.

Στην δεύτερη περίπτωση, ένα ζευγάρι αλληλομηνύθηκε ύστερα από περιστατικό που διαδραματίστηκε μέσα σε μεζεδοπωλείο όπου εργάζονταν και οι δύο. Εις βάρος του 38χρονου άνδρα ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη, για ενδοοικογενειακή απειλή και για εξύβριση ενώ η 22χρονη γυναίκα κατηγορείται για εντελώς απλή σωματική βλάβη και για εξύβριση.

Στο βιβλίο συμβάντων του ΑΤ Τούμπας – Τριανδρίας καταγράφηκαν ως «μόνιμοι σύντροφοι» αλλά ενώπιον του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου παραπέμφθηκαν να δικαστούν δήλωσαν τα εξής: Ο άνδρας ανέφερε ότι είναι παντρεμένος και ότι διατηρούσε περιστασιακή σχέση με την καταγγέλλουσα και αντίδικο του ενώ η 22χρονη είπε ότι έφυγε από το σπίτι της για να συγκατοικήσει με τον 38χρονο. Και οι δύο ζήτησαν και πήραν αναβολή. Το δικαστήριο άφησε ελεύθερη τη γυναίκα αλλά διατήρησε την κράτηση του άνδρα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Στην τρίτη περίπτωση, το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο απασχόλησε περιστατικό ενδοοικογενειακής απειλής. Ένας 49χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί για «απειλή μεταξύ συζύγων» . Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε από ΑΤ Νεάπολης- Συκεών, η 47χρονη σύζυγος υπέβαλε έγκληση εις βάρος του άνδρας της ο οποίος, την προηγούμενη μέρα, μετέβη στο σπίτι τους μεθυσμένος και «άρχισε να την απειλεί και να χτυπάει διάφορα αντικείμενα, επιδεικνύοντας τη γροθιά του».

Στην κατάθεση της η εγκαλούσα επισήμανε ότι ο σύζυγός της έχει πρόβλημα αλκοολισμού και ασκεί ενδοοικογενειακή βία. «Δεν μας έχει χτυπήσει, είναι η αλήθεια. Όταν πίνει, όμως, υπάρχουν φωνές και αναστάτωση. Έχουμε δύο παιδιά, μια κόρη 21 χρονών κι έναν γιο 18 χρονών. Μας προκαλεί για να γίνει φασαρία» ανέφερε. Στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου αν δέχτηκαν απειλές, η 47χρονη συμπλήρωσε ότι: «Στο τμήμα είπε «αν κρατηθώ κρυφτείτε όλοι» αλλά ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο απ’ όσα είπε η γυναίκα του και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. «Ξεκίνησα να πίνω από φαντάρος» επισήμανε και απάντησε θετικά στη σχετική παραίνεση της εισαγγελέως. «Δέχομαι να συμμετάσχω σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ» είπε.

Τελικά το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών την οποία ανέστειλε επί τριετία υπό τον όρο της συμμετοχής σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Φυλάκιση 28 μηνών επέβαλε, χθες, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σ’ έναν σύζυγό γιατί χτυπούσε και έβριζε τη γυναίκα του ακόμη και όταν αυτή ήταν έγκυος. Κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση και απειλή. Το δικαστήριο αποφάσισε να εκτίσει 3 μήνες και να αναστείλει το υπόλοιπο της ποινής, επί τριετία ενώ δέχτηκε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στη δίκη, ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Γυναικοκτονίες ως συνέπεια ενδοοικογενειακής βίας

Μέσα στο 2022, συνολικά 12 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους από τα χέρια των συζύγων τους, συντρόφων του και η ματωμένη λίστα των γυναικοκτονιών φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό, στην Ελλάδα.

Με αφορμή της έξαρση των τραγικών αυτών περιστατικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παρότρυνε τις γυναίκες να εμπιστεύονται την Αστυνομία και να καταγγέλλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισαν, από τον Οκτώβριο του 2021, κατά τους 8 μήνες τις λειτουργίας τους συνολικά 5.140 περιστατικά.

Πηγή: grtimes.gr