Θεσσαλονίκη: Δράσεις για τους άστεγους λόγω καύσωνα - Ο δήμος ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση

Ομάδα Streetwork και η Δημοτική Αστυνομία, όπως και στο προηγούμενο κύμα καύσωνα, επισκέπτονται τα σημεία που υπάρχουν οι άστεγοι

Έντονη είναι η ανησυχία στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για τους άστεγους λόγω του ισχυρού καύσωνα που επικρατεί από σήμερα στη χώρα. Μάλιστα, οι πιο επικίνδυνες ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, είναι από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, οπότε οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη η ομάδα Streetwork και η Δημοτική Αστυνομία, όπως και στο προηγούμενο κύμα καύσωνα, επισκέπτονται τα σημεία που υπάρχουν οι άστεγοι και τους ενημερώνουν εκ νέου για τις δομές του δήμου και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους. Παράλληλα, τους προσφέρουν κρύα μπουκάλια με νερό, για μια μικρή έστω ανάσα δροσιάς.

Εν τω μεταξύ, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής έχει ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για τρία άτομα που βρίσκονται έξω στον δρόμο, προκειμένου να μεταφερθούν είτε σε κάποια δομή είτε σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Όπως εξηγεί στη Voria.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου, πρόκειται για γυναίκες, μεγάλης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

«Η παρέμβασή μας έχει να κάνει καθαρά για την υγεία τους, κινδυνεύουν αυτά τα άτομα. Αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να γίνεται για όλους τους άστεγους», επισημαίνει. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου ενημέρωσε την Εισαγγελία για τα περιστατικά και πλέον αναμένονται οι σχετικές οδηγίες στις αστυνομικές αρχές. Για τα δύο περιστατικά οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες, όταν και πάλι επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σήμερα εστάλη το έγγραφο για το τρίτο άτομο.

Το πρόβλημα, πάντως, είναι πως και την καλοκαιρινή περίοδο, όπως και τον χειμώνα, λίγοι είναι οι άστεγοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του δήμου προκειμένου να επισκεφθούν τις δομές για να προφυλαχθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προστασίας των αστέγων από τον καύσωνα λειτουργεί το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, καθώς και το Υπνωτήριο Αστέγων που στεγάζονται στην οδό Μοναστηρίου 62 και Ανδρέου Γεωργίου 5 αντίστοιχα , με διευρυμένο ωράριο.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ως και την Κυριακή 23-7-2023  το ωράριο λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, θα είναι 09.00-19.00. Το Υπνωτήριο Αστέγων για τις ίδιες μέρες, θα  λειτουργεί επίσης με διευρυμένο ωράριο δηλαδή 17.00-09.00 της επόμενης μέρας.

Επιπλέον έχουν ενημερωθεί όλες οι Υπηρεσίες του δήμου, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, να ενημερώνουν τα άτομα, που συναντούν, σε συνθήκες αστεγίας, για την έκτακτη λειτουργία των Δομών αστεγίας, προκειμένου να προφυλαχθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: Voria.gr