Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: «Ποιοτικότεροι» αγοραστές από τα Βαλκάνια στρέφονται στα ακριβότερα ακίνητα

«Ποιοτικότερους αγοραστές» ακινήτων από τα Βαλκάνια εκτιμάται ότι θα προσελκύσει στα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη, καθώς οι Βαλκάνιοι εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να επενδύσουν πολύ περισσότερα

«Ποιοτικότερους αγοραστές» ακινήτων από τα Βαλκάνια εκτιμάται ότι θα προσελκύσει στα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη, καθώς οι Βαλκάνιοι εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να επενδύσουν πολύ περισσότερα στην ελληνική αγορά οικιστικών και επαγγελματικών χώρων.

«Παλαιότερα οι Βαλκάνιοι αναζητούσαν και αγόραζαν στην Ελλάδα ακίνητα της τάξης των 20.000 έως 70.000 ευρώ. Πλέον έχει μειωθεί ο αριθμός των ζητήσεων σε αυτή την κατηγορία και αυξήθηκαν οι κρούσεις για ακίνητα αξίας 150.000 - 250.000 έως και 1 εκατ. ευρώ» τόνισε ο  πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, με αφορμή το 3ο φόρουμ «Τουρισμός- Real Estate- Μεταφορές και Υποδομές», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Philoxenia 2022».

Οπως επισήμανε, η τάση αυτή αφορά Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σέρβους και κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό και Βόσνιους, οι οποίοι εκδηλώνουν μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε αυτή, λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη επαρκών αεροπορικών συνδέσεων με τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα θεωρείται χώρα με πολύ καλές τιμές κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις συγκρίσεις. Σε συγκεκριμένες περιοχές της Σερβίας π.χ., πωλούνται διαμερίσματα προς 10.000-14.000 ευρώ/τετραγωνικό, ενώ προ πανδημίας, τα ενοίκια γραφειακών χώρων σε μεγάλες πόλεις, όπως το Βελιγράδι, το Νόβισαντ, η Νις και η Μπάνια Λούκα, μισθώνονταν προς 15-20 ευρώ/τετραγωνικό (τα μισθώματα εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά), όταν οι αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα ήταν 2-5 ευρώ/τμ και σήμερα έχουν φτάσει στα 10» είπε, σημειώνοντας ότι, ενώ οι Ελληνες δεν αγοράζουν ακίνητα στα Βαλκάνια, ωστόσο έχουν αυξημένο ενδιαφέρον να επεκταθούν επιχειρηματικά, πχ, στη Σερβία, και μόνο το 2022 το Επιμελητήριο δέχτηκε 72 ερωτήματα επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων για τη σερβική αγορά.

Πηγή: skai.gr