Κλείσιμο

Θεοδωρίδου: Μια εμβολιαστική δόση για όσους νόσησαν-Τι είπε για 2η δόση Johnson & Johnson

Στον εμβολιασμό όσων νόσησαν και στις συστάσεις για χορήγηση 2η δόσης του εμβολίου της Johnson&Johnson αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι για  όσους νόσησαν με κορωνοϊό η σύσταση είναι να εμβολιαστούν με μια δόση , ενώ τόνισε πως η «υβριδική» ανοσία έχει ενδιαφέρον.

«Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την φυσική ανοσία και η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη», ανέφερε

Μάλιστα παρέθεσε και τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας η οποία έδειξε ότι  άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.

«Το σχήμα νόσησης και μιας δόσης εμβολιασμού φαίνεται ότι παρέχει στο άτομο μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας», πρόσθεσε.

Σχετικά με το εμβόλιο της J&J είπε πως βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης από το CDC (μετά και το «πράσινο φως» από τον FDA) για την χορήγηση 2ης δόσης σε άτομα άνω των 18 ετών , 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση.

Η  κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού είναι πολύ μεγαλύτερη μετά την χορήγηση της 2η δόσης, αγγίζοντας το 90%.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν "ρεζερβουάρ" για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.
 

Πηγή: skai.gr