Θεοδωρίδου: Από τι εξαρτάται αν θα εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών- Τί είπε για εμβόλια mix&match

Στο μικροσκόπιο των φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκεται ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 12 ετών και άνω όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς προς το παρόν το εμβόλιο της Pfizer συστήνεται για χρήση από την ηλικία των 16 ετών, ενώ τα εμβόλια των άλλων εταιρειών από 18 ετών και άνω. Συμπλήρωσε δε ότι τις επόμενες ημέρες η Pfizer θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μελετών για τον εμβολιασμό παιδιών από την ηλικία των 12 ετών.

Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου παρόλο που ο κίνδυνος για τα παιδιά εάν νοσήσουν με κορωνοϊό είναι μικρός, ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. «Το εμβόλιο για τα παιδιά εξετάζεται, καθώς αποτελούν το 25% του πληθυσμού και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να περιορίσει τη διασπορά στην κοινότητα και να μην κλείσουν τα σχολεία». 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η προσέγγιση να γίνεται πολύ προσεκτικά. «Τα παιδία δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν διαφορές στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων παρενεργειών». Γι' αυτό ναι μεν θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει. 

Ξεκαθάρισε δε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δε θα είναι υποχρεωτικός και συνέστησε στους γονείς να μην ανησυχούν. 

Εμβόλια mix&match

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση των συστάσεων εμβολιασμού με AstraZeneca σε Βρετανία και Γερμανία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία για τους εμβολιασμούς από 30 ετών μετατέθηκε στην ηλικία των 40 ετών, ενώ αντίθετα στη Γερμανία τροποποιήθηκε με σύσταση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

 

 

«Αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας.  Το ιικό φορτίο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν χαμηλό και επιτρέπει τη μετάθεση της ηλικίας δεδομένου ότι στους νέους μειώθηκε σημαντικά η διασπορά.  Αντίθετα, η Γερμανία που έχει υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, επεκτείνει την ηλικία των εμβολιασμών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των θρομβώσεων, όλα τα ερωτήματα που περιμέναμε απάντηση ήταν η συνέχεια εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. «Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα δεδομένα για την ασφάλεια ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Οργανισμός Ανοσοποίησης και Εμβολίων παρουσίασε σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με τη δεύτερη δόση», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. 

Κατέληξε δε ότι κάποιες χώρες προχώρησαν στη σύσταση άλλου τύπου εμβολίου, του mix&match, το οποίο όμως είναι υπό μελέτη και μες στο καλοκαίρι αναμένονται τα αποτελέσματα. «Μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι ο συνδυασμός δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλές, συστήνεται η συνέπεια να ισχύει, η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο», υπογράμμισε. 

Πηγή: skai.gr