ΚΑΙΡΟΣ

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Τι θα απασχολήσει την επικαιρότητα την εβδομάδα 22-28 Οκτωβρίου.

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου

Τρίτη και τελευταία τηλεμαχία (ντιμπέιτ) μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Η τηλεμαχία, που θα διεξαχθεί στη Φλόριντα, θα εστιάσει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στο πλαίσιο της ολομέλειας του σώματος θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το διορισμό του Ιβ Μερς, κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου, για το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η υποψηφιότητα του κ. Μερς έχει καθυστερήσει λόγω ανησυχιών περί ισότητας των φύλων, καθώς δεν υπάρχει γυναίκα αξιωματούχος στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΚΤ.

Παγκόσμιο Φόρουμ Ενέργειας στο Ντουμπάι

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2013. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και άλλα δημοσιονομικά ζητήματα, με τους ευρωβουλευτές να ζητούν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στη Γηραιά Ήπειρο κατά την εξαετία 2014-20.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στο Στρασβούργο το στρατηγικό Πρόγραμμα Εργασίας της για το 2013.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα αποκαλύψει τις προτάσεις των Βρυξελών για την εύρυθμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Εταιρεία Διεθνών Χρηματοπιστωτικών (International Finance Corporation) δημοσιοποιούν την έκθεση «Doing Business 2013», που κατατάσσει 183 οικονομίες με κριτήριο την επίδοσή τους στη ρύθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επίσημη παρουσίαση του νέου iPad Mini της Apple, το κόστος του οποίου πιθανότατα θα κυμαίνεται μεταξύ 180 και 250 ευρώ. Το… Mini αναμένεται να είναι διαθέσιμο στη διεθνή αγορά το αργότερο εντός του Νοεμβρίου.

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμφανίζεται ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ) προκειμένου να μιλήσει για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωτράπεζας. Το εν λόγω πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους δανεισμού μελών της ευρωζώνης αλλά συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις, έχει δεχθεί σκληρή κριτική στο Βερολίνο, ακόμη κι από μέλη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ.

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λέον Πανέτα, και του νοτιοκορεάτη ομολόγου του, Κιμ Κγουάν-τζιν, με σκοπό την οριστικοποίηση μίας νέας πυραυλικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Σεούλ. Η νέα συμφωνία αναμένεται να δώσει το δικαίωμα στη Νότια Κορέα να παράγει οπλικά συστήματα με βεληνεκές 800 χιλιομέτρων, έναντι βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων που επιτρέπεται σήμερα, και να χρησιμοποιεί βαρύτερες πυραυλικές κεφαλές.

Τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται στη Γαλλία από τη Μονπελιέ.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου

Τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την ιταλική Λάτζιο στην Αθήνα.

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου


Η Microsoft παρουσιάζει το νέο λειτουργικό σύστημα (OS) Windows 8, σχεδόν τρία χρόνια έπειτα από την εμφάνιση των Windows 7. Το νέο λειτουργικό σύστημα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας της Microsoft να επιστρέψει δυναμικά στην αγορά της νέας γενιάς φορητών υπολογιστών (Ultrabooks) και των έξυπνων συσκευών.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου

Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία. Οι κάλπες αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ενώ η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός Γίουλια Τιμοσένκο έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να «ξεσηκωθούν» κατά του «εγκληματία» κ. Γιανούκοβιτς και να εκδιώξουν το κόμμα του από την εξουσία.

Αλλαγή ώρας μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, με τα ρολόγια να πηγαίνουν μία ώρα «πίσω». Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης