Θάνος Πλεύρης: Προαναγγέλλει μείωση των self test στα σχολεία - Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή

Μείωση των self test στα σχολεία -από δύο σε ένα την εβδομάδα- προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  

«Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία, αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στο ένα self test την εβδομάδα» ανέφερε μιλώντας στον Ant1.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Στην ατζέντα είναι το θέμα της μείωσης των self test στα σχολεια απο 2 σε 1, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να μην ληφθεί σήμερα απόφαση και να έχουμε τις όποιες αλλαγές από τον Απρίλιο.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει» και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βρίσκονται πολύ ψηλά, «απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο».

«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε.  

Σε ό,τι αφορά την άνοδο των κρουσμάτων παρατήρησε πως παρά την αύξηση δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

«Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της 'Όμικρον' που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με την διασκέδαση έχουν αρθεί» ανέφερε. Εκτίμησε πάντως πως αυτή η άνοδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει το «πλατό» της. Επισήμανε επιπλέον πως «παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενος».  

Σχετικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους είπε πως «η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής». «Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, εχθές τα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν ήταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επειδή με βάση ιατρικά κριτήρια δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ» επισήμανε. «Δεν πεθαίνουν όλοι σε κλίνη Εντατικής Θεραπείας. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά γιατί δεν πληρούν όλοι οι ασθενείς τις προϋποθέσεις, είτε να διασωληνωθούν, είτε να μπουν σε ΜΕΘ» πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr