Τέταρτη δόση: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα - Ποιούς αφορά, τι λένε οι ειδικοί

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού (2η αναμνηστική) και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιθυμούν, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22.

Διαφωνία Μόσιαλου με την τέταρτη δόση - Η εισήγηση δεν έχει την αναγκαία τεκμηρίωση

Τη διαφωνία του με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκφράζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, η σχετική εισήγηση «δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση».

Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την τέταρτη δόση δεν υπάρχουν και συνεπώς δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

«Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία», τονίζει ο καθηγητής. Προτείνει τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό, ώστε να υπάρξουν επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των πολιτών με επαρκή ανοσοπροστασία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η  σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.’ 

Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. 

Ορισμένοι επισήμαναν  ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. 

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό.

Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων. 

Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον.

Γκάγκα σε ΣΚΑΪ 100,3: Πιο μεταδοτικές οι μεταλλάξεις της Όμικρον - Κολλάνε τριπλοεμβολιασμένοι

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όπου χρειάζεται, λέγοντας ότι μετά από εμπειρία 2,5 ετών, ξέρουμε πώς να προστατευτούμε.

Για τις μεταλλάξεις 04 και 05 της Όμικρον, η κ. Γκάγκα τόνισε πως είναι πιο μεταδοτικές και γι’ αυτό κολλάνε τριπλοεμβολιασμένοι πολίτες, αλλά με πολύ ελαφριά συμπτώματα.
 

Πηγή: skai.gr