Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την εθνική τραγωδία- Κουκουλοφόροι επιχείρησαν να αμαυρώσουν την κινητοποίηση

Από τις πλέον μαζικές των τελευταίων ετών οι διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα- Εντυπωσιακή η συμμετοχή των νέων - Επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Μαζικές διαδηλώσεις με ένα αίτημα, να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών έγιναν σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και από την Κέρκυρα και τα Γιάννενα ως τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη και την Κομοτηνή ένωσαν τη φωνή τους για να διαμαρτυρηθούν για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες και είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 57 ζωές στο δυστύχημα στα Τέμπη.

Πορεία- Σύνταγμα

Βόλος

Πορεία

Οι διαδηλωτές μοιράστηκαν το θυμό και την οργή τους, αλλά κυρίως μοιράστηκαν το πένθος των οικογενειών και των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους μέσα σε μια στιγμή: Όχι μια "κακιά στιγμή", αλλά μετά από μια αλυσίδα λαθών, παραλείψεων, έργων που πληρώνονταν αλλά δεν ολοκληρώνονταν και που με μαθηματική ακρίβεια οδήγησαν στην τραγωδία. 

Τη μαζική διαμαρτυρία- στις περισσότερες πόλεις οι σημερινές διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες- επιχείρησαν να αμαυρώσουν ομάδες κουκουλοφόρων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, όπου έγιναν επεισόδια.

σπασμένα

Αθήνα- επεισόδια

Μολότοφ- Σύνταγμα

Οι κουκουλοφόροι στην Αθήνα άρχισαν να ρίχνουν μολότοφ και να επιτίθενται με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις λίγο πριν από το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας, στην οποία εκτιμάται ότι πήραν μέρος πάνω από 60.000 άνθρωποι. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στις άλλες πόλεις ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των νέων ανθρώπων- μαθητών και φοιτητών. Οι κουκουλοφόροι, ανεβαίνοντας τη Σταδίου βανδάλισαν το μνημείο των θυμάτων της Marfin, ενώ λίγο αργότερα πυρπόλησαν ένα βανάκι. Τα επεισόδια ξέσπασαν σε δύο σημεία, σχεδόν ταυτόχρονα: Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος προς τις οδούς Ερμού και Μητροπόλεως και μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Μαρφίν- μνημείο

Φωτιά στη Σταδίου

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, ενώ αργότερα απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς την Πανεπιστημίου. Στα Προπύλαια δημιουργήθηκε νέο πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς από νωρίτερα σήμερα είχε καταληφθεί η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας και κουκουλοφόροι επιχείρησαν να μπουν μέσα και απωθήθηκαν από την αστυνομία. Η κατάσταση στην Αθήνα εκτονώθηκε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ενώ αμέσως δόθηκε νέο ραντεβού για συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις έξι το απόγευμα. Πριν από την πορεία σε προληπτικούς ελέγχους είχαν γίνει 28 προσαγωγές, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι έγιναν επτά συλλήψεις κατά τα επεισόδια.

Λίγο νωρίτερα, επεισόδια είχαν ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον ΟΣΕ όπου πέρασε η πορεία περισσότερων των 15.000 διαδηλωτών, αλλά και κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Επεισόδια όμως, έγιναν και στην Πάτρα, όπου έγινε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στην αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Πηγή: skai.gr