Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Τέμπη

Προβλέπονται αυστηρές ποινές για τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο - Τα σχετικά αδικήματα θα διώκονται ως κακουργήματα στο εξής - Παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν δικαστικά να προσφύγουν - Σημαντική η ρύθμιση για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς προβλέπεται σε διάταξη, να κηρύσσεται άμεσα εκτελεστή η απόφαση αποζημίωσης για τα Τέμπη που θα εκδίδουν τα πρωτοδικεία - Όλες οι ρυθμίσεις

Της Ιωάννας Μάνδρου

Σημαντικές διευκολύνσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για την ικανοποίηση αστικών αξιώσεων που θα εγείρουν, ενώ τους παρέχεται, αν επιθυμούν δωρεάν νομική βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα, με άλλες διατάξεις δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226 του 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) η να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Επίσης, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα η δυστύχημα.

Ειδικότερα, σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηρόδρομο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας δήλωσε τα εξής.

Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης  Κ. Τσιάρα

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών,  που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019.

»Η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει την ποινή.  Πλέον η κλοπή υλικών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, θα επανέλθει στον κακουργηματικό χαρακτήρα και βεβαίως για θέματα και ζητήματα που αφορούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν μιλάμε για ατυχήματα ή δυστυχήματα  που συμβαίνουν σε σιδηροδρομικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, προφανώς θα αντιμετωπίζονται με το μέγιστο της ποινής».