Τα πλεονεκτήματα των Rafale και F-35 – Το εντυπωσιακό "κινηματογραφικό" σύστημα που εξετάστηκε

Αναμφισβήτητα στρατηγικά πλεονεκτήματα, αλλά και ποικίλες σημαντικές προκλήσεις, επιφυλάσσει για τη χώρα μας η απόκτηση σύγχρονων μαχητικών Rafale και F-35. Για τα Rafale η συμφωνία φθάνει τα 1,8 δισεκ. ευρώ μόνο για την αγορά τους. Επιπλέον 120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μόνο για την υποστήριξη τεσσάρων ετών, κι άλλα 300 εκατ. ευρώ για τον οπλισμό τους, που δεν είναι στο οικονομικό πακέτο. Πρόκειται για τους πυραύλους αέρος - αέρος Meteor οι οποίοι θα δώσουν ασύμμετρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο Αιγαίο και αφορούν το μεγαλύτερο ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε επαναπιστοποιήσεις, ή και αγορές νέων κομματιών από υπάρχοντα όπλα (Exocet, Scalp, MICA). Το συνολικό «πακέτο» ανέρχεται χονδρικά σε 2,2 δισεκ. ευρώ περίπου. 

Οι προκλήσεις

Όσον αφορά τα F-35 η Ελλάδα ζητά άμεσα έξι αεροσκάφη μέσα στο νέο έτος, με τη διαθεσιμότητα να αποτελεί μεγάλο ερώτημα. Η Ελλάδα θα κληθεί να απορροφήσει τεχνογνωσία για δύο τύπους αεροσκαφών με εντελώς νέα λογική (εκπαίδευση, διαφορετική φιλοσοφία, νέες υποδομές) και ταυτόχρονα έχει και την πρόκληση του εκσυγχρονισμού των F-16. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία λόγω της άρσης των ευρωπαϊκών περιορισμών χρηματοδότησης εξαιτίας της COVID για να χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα. 


Τα πλεονεκτήματα

Με την απόκτηση των δυο μαχητικών επιτυγχάνεται πλήρης κυριαρχία στον αέρα, και αδυναμία εντοπισμού και αναχαίτισης από τους Τούρκους, καθώς το F-35 είναι χαμηλής παρατηρησιμότητας αλλά και το Rafale έχει μειωμένο ίχνος συγκριτικά με το F-16 παρότι δικινητήριο. Έτσι αχρηστεύεται το τουρκικό δίκτυο αεράμυνας. To ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 είναι κατασκευασμένο για αντιμετώπιση κυρίως συμβατικών μαχητικών, παρότι οι Ρώσοι λένε ότι μπορούν να εντοπίσουν και stealth, αλλά γίνονται και πιο ευάλωτοι. 

Το «κινηματογραφικό σύστημα» 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα για τα πρώτα 18 αεροσκάφη Rafale που θα αποκτήσει αρχικά υπήρχαν και σχέδια για κάποια συστήματα αέρος – εδάφους, όπου οι δυνάμεις του πεζικού ουσιαστικά… κατευθύνουν με μεγάλη ακρίβεια σε στόχο εδάφους τον πύραυλο που εκτοξεύεται από το αεροπλάνο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό "κινηματογραφικό σύστημα" που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές, και όχι μόνο, δυνάμεις. Αλλά, αρχικά τουλάχιστον, θα δοθεί έμφαση σε αερομαχίες σε στρατηγική κρούση (Scalp) και αποστολές ναυτικής κρούσης. Τα Rafale θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. 

Πηγή: skai.gr