Συντριβή Canadair στην Κάρυστο: Θρήνος για τους δύο πιλότους - Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Το αεροσκάφος φαίνεται να προσκρούει σε δέντρο, να παίρνει κλίση προς τα δεξιά και να καταπέφτει στο βουνό - Τριήμερο πένθος κήρυξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας

Έρευνα για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο και στον θάνατο των δύο χειριστών ξεκίνησε η Πολεμική Αεροπορία. Στελέχη του ΓΕΑ συλλέγουν όλα τα στοιχεία από το σημείο και από το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία πτήση του αεροσκάφους, προκειμένου να βγει το πόρισμα και να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης αυτής τραγωδίας.

Η συντριβή του CL-215, καθώς επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, ήρθε να προστεθεί στη συνολικότερη τραγωδία που βιώνει η χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με παρατεταμένο καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα ανά την επικράτεια. Οι δυνάμεις έχουν εξαντληθεί από την υπερπροσπάθεια, η οποία, ωστόσο, συνεχίζεται, καθώς τα μέτωπα είναι ακόμα ενεργά σε πολλές περιοχές και τις επόμενες ημέρες ο κίνδυνος επικινδυνότητας για πυρκαγιές πολύ μεγάλος.

Mε βάση το οπτικό υλικό, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της συντριβής του Canadair: 

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

Ο 27χρονος Περικλής Στεφανίδης

Περικλής Στεφανίδης

Ο 34χρονος Χρήστος Μουλάς

Χρήστος Μουλάς

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Πηγή: skai.gr