Σύνταγμα: Συγκέντρωση υγειονομικών σε αναστολή

Σημερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του μέτρου της αναστολής για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Του Μάκη Συνοδινού

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, συγκέντρωση υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, «σήμερα κλείνει ένα χρόνο το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από τα Νοσοκομεία τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

«Οι εναπομείναντες στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια που συνεχώς λιγοστεύουν εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, ευρισκόμενοι νυχθημερόν στα Νοσοκομεία με δυσκολία έλαβαν λίγες ημέρες άδειας το καλοκαίρι και οφείλονται δεκάδες repo στον καθένα. Ασφαλώς και θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι Υγειονομικές Αρχές ότι θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα και επιχειρησιακό σχέδιο για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που αναμένεται νέα έξαρση του κορωνοϊού και παράλληλα τα Νοσοκομεία δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά να μετατραπούν σε μονοθεματικά δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε ασθενείς άλλων παθήσεων (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, χρόνιες θεραπείες κλπ.). Με τέτοιες ελλείψεις προσωπικού οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι επισφαλείς.  Καλούμε τους Υπουργούς Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των Υγειονομικών. Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορωνοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργασθεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση γι’ αυτό και εμβολιαστήκαμε πρώτοι σε συντριπτικά ποσοστά, δεν προστατεύει όμως από τη νόσηση και τη μετάδοση. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα τηρούσαν επί 18 μήνες οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή και θα τα τηρούν μετά την άρση του μέτρου. 9 Σεπτεμβρίου 2022 οργανώνουμε μεγάλη Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με πορεία που θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 8πμ. Ένα από τα βασικά αιτήματά μας είναι η άρση των Αναστολών Εργασίας».

Σύνταγμα

Σύνταγμα