Συνελήφθη 28χρονος Ρομά που είχε καταδικαστεί για εμπρησμό στη Ρόδο

Ο 28χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για τον εμπρησμό που προκλήθηκε σε δύο τροχόσπιτα και δύο παραπήγματα  τον Δεκέμβριο του 2014.

Συνελήφθη προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ο.Π.Κ.Ε., ένα 28χρονος Ρομά ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για τον εμπρησμό που προκλήθηκε σε δύο τροχόσπιτα και δύο παραπήγματα στο Καρακόνερο απέναντι από τον καταυλισμό, τον Δεκέμβριο του 2014.

Η σύλληψη του 28χρονου έγινε καθώς η έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης ποινής που του είχε επιβληθεί (7 χρόνια κάθειρξη), απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη το Φεβρουάριο του 2021, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Πιο αναλυτικά, ο 28χρονος αλλά και ένας 48χρονος ομόφυλός του, παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και η 47χρονη σύζυγος του 48χρονου Ρομά για την οποία όμως το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της (κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και για διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας), καθώς και ο –τότε- 17χρονος γιος της, για τον οποίο η δικογραφία διαχωρίστηκε ως ανήλικος για να εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία ο ανήλικος φέρεται να είναι αυτός που έβαλε τη φωτιά στη μία τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 2014 απέναντι από τον καταυλισμό των Ρομά στο Καρακόνερο, και η οποία επεκτάθηκε από το παράπηγμα που ξεκίνησε και σε δύο τροχόσπιτα αλλά και ακόμη μία αυτοσχέδια κατοικία, στις οποίες κοιμόντουσαν άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά.

Οι δε ενήλικες Ρομά κατηγορούνται ότι εμπόδιζαν τον ιδιοκτήτη των παραπηγμάτων να πλησιάσει το σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από το προσωπικό τού ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι τέσσερις εμπλεκόμενοι φέρονται να ισχυρίστηκαν πως όλα ξεκίνησαν όταν άτομα από άλλη οικογένεια ομόφυλών τους έσπασαν το αυτοκίνητο της 47χρονης με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα και να προκληθεί άγριος καβγάς ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη φωτιά που φέρεται να έβαλε σε ένα από τα παραπήγματα ο 28χρονος.

 Οι φλόγες γρήγορα εξαπλώθηκαν περίπου στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2014 με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν συνολικά δύο παραπήγματα και δύο τροχόσπιτα. Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία, εντόπισε και συνέλαβε την οικογένεια των Ρομά και τον 28χρονο, που διέμεναν όλοι μαζί και τους παρέδωσε στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα περαιτέρω. 

Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και μετά τις απολογίες τους μητέρα, πατέρας και γιος είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους, ενώ στον 28χρονο είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Τον Δεκέμβριο του 2018, εκδικάστηκε η υπόθεση πρωτόδικα, ο 28χρονος και ο 48χρονος δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου,  με αποτέλεσμα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω να τους δικάσει ωσεί παρόντες και να επιβάλλει ποινή κάθειρξης 7 ετών στον καθένα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.  

Οι εφέσεις των δύο ανδρών προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν την 1η Φεβρουαρίου 2021 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, ωστόσο καθώς ουδείς από κατηγορούμενους εμφανίστηκε ενώπιόν του, οι αιτήσεις απορρίφθηκαν ως ανυποστήρικτες.
Έτσι,  τόσο ο 28χρονος όσο και ο 48χρονος διατηρούν πλέον την πρωτόδικη ποινή των επτά ετών κάθειρξη που έχει επιβληθεί στον καθένα από αυτούς και την οποία θα πρέπει να εκτίσουν.

Πηγή: Η ΡΟΔΙΑΚΗ