ΚΑΙΡΟΣ

Συνδικάτα για την απεργία: Σπέρνετε ανέμους θα εισπράξετε θύελλες...

Για κακά ξεμπερδέματα, προειδοποίησαν την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων στη Βουλή αναφορικά με τη διάταξη για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία από το 50% + 1 των οικονομικών τακτοποιημένων μελών τους, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους.

«Σε ό,τι μας αφορά, να ξέρετε: Σπέρνετε ανέμους και θα εισπράξετε θύελλες…», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος κατά την ακρόασή του από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο οποίος προ διημέρου συμμετείχε στην εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας και πρωταγωνίστησε στην αντιπαράθεση με την ίδια την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου στο γραφείο της.

Ο Γιάννης Τασιούλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «ελέγχου» των συνδικάτων και επιχείρηση εξαπάτησης της κοινωνίας με τον ισχυρισμό ότι το μέτρο αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς όπως είπε αυτή γενικεύεται και ενέχει τον κίνδυνο να κηρύσσεται παράνομο το σύνολο των απεργιών, ενώ έβαλε στο «κάδρο» και τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι: «ο ένας κόβει ο άλλος ράβει. Κοινός παρανομαστής είναι το χτύπημα στην απεργία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Γιάννης Πάιδας από την ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση συνιστά ουσιαστικά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, ενώ πρόσθεσε δηκτικά: «είναι αΑδιανόητο σήμερα με 30% να κάνεις κυβέρνηση και να αποκλείουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία λέγοντας είναι απαραίτητο το 50+1».

«Θα αφήσετε πίσω σας καμμένη γη», προειδοποίησε εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, σχολιάζοντας ότι «κάποιοι θέλουν μισθούς πείνας και χωρίς απεργίες» για να κατηγορήσει ταυτόχρονα κυβέρνηση και ΝΔ ότι «διαγκωνίζονται» για τη χειρότερη ρύθμιση.

Στον αντίποδα, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Χρήστος Σκέρτσος, επιχειρώντας να αποκρούσει τα πυρά που είχε δεχτεί ο ΣΕΒ περί «παραγγελίας» της επίμαχης ρύθμισης, τάχθηκε υπέρ του περιεχομένου της παραθέτοντας ως παράδειγμα επιχείρηση με 350 εργαζόμενους.

«Αν οικονομικά τακτοποιημένα μέλη είναι 100 με τη ρύθμιση που ίσχυε απόφαση μπορούσε να βγει με 11 άτομα, η ρύθμιση τώρα λέει ότι χρειάζονται 26. Θεωρείτε αυτό καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά