Κλείσιμο

Σύλληψη 45χρονου «Θεματοφύλακα του Συντάγματος» που ανέβαζε βίντεο «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων»

Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και θα δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Ένας 45χρονος συνελήφθη στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής με την κατηγορία ότι ανήρτησε βίντεο στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου παρουσιάζεται ως μέλος των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» και εμφανίζεται δήθεν να πραγματοποιεί περιπολίες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με υποτιθέμενα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. καλώντας, παράλληλα, τους χρήστες του Διαδικτύου να ενταχθούν στο «Σώμα Θεματοφυλακής Α 120 Συντάγματος».

Το συγκεκριμένο βίντεο, διάρκειας άνω των 3 λεπτών, αναρτήθηκε στο λογαριασμό του τον περασμένο Αύγουστο και αναπαρήχθη από άλλους χρήστες της ίδιας κοινωνικής πλατφόρμας.

Ο 45χρονος εμφανίζεται μπροστά σε έξι Ι.Χ. έχοντας τοποθετήσει σε αυτά φάρους σαν αυτούς που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «Έχετε καταλάβει πόσο εύκολο είναι να καταλάβουμε την Ελλάδα» ή «Έλληνες ενσωματωθείτε στο Α120».

Η ανάρτηση προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Απειλής διάπραξης αδικημάτων – εγκλημάτων δημόσια και μέσω διαδικτύου και συμμετοχή σε αυτήν», «Διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δημόσια και μέσω διαδικτύου, τετελεσμένη και σε απόπειρα», «Αντιποίησης δημόσιας υπηρεσίας τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού», «Παράνομης βίας σε απόπειρα και κατά συρροή» και παράβασης του «Νόμου περί όπλων» και οδηγήθηε στον εισαγγελέα

Σε όχημα ιδιοκτησίας του βρέθηκε ένας φάρος αυτοκινήτου, ένας αναδιπλούμενος σουγιάς, χειροπέδες, μία φορητή μεγαφωνική εγκατάσταση και αυτοκόλλητα με ένδειξη «Θεματοφύλακες Συντάγματος».

Ο ίδιος προανακριτικά φέρεται να είπε ότι ο φάρος και ο σουγιάς βρέθηκαν στην κατοχή του επειδή δραστηριοποιείται εθελοντικά στην πυρασφάλεια, ενώ απολογήθηκε ότι δεν είχε πρόθεση να υποκαταστήσει με τις ενέργειές του την ΕΛ.ΑΣ κι ότι θα «κατεβάσει» το επίμαχο βίντεο.

Παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ