Σύγκρουση τρένων στα Τέμπτη: Μετρούν ερωτήματα τα διεθνή ΜΜΕ

Τι οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία; Ποιος φταίει; Άφωνοι σχεδόν οι ξένοι δημοσιογράφοι ακούνε και καταγράφουν τα όσα τους λένε γονείς και λοιποί συγγενείς με την ψυχή στο στόμα

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη γίνεται πρώτο θέμα συζήτησης σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως από τις πρώτες ώρες όταν η επιστροφή των εκδρομέων από το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μετετράπη σε εφιάλτη και οι σκηνές χάους διαδέχονταν η μία την άλλη. 

Μιλούν για ένα τρομακτικό δυστύχημα, για την πιο θανατηφόρα σύγκρουση αμαξοστοιχιών στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ενώ, εκτενείς είναι αναφορές στον τρόπο με τον οποίο όσοι επιζώντες παρέμεναν εντός του επιβατικού τρένου κατέφευγαν σε απεγνωσμένες λύσεις καθώς τα μπροστινά του βαγόνια είχαν συνθλιβεί και τυλιχτεί στις φλόγες ενώ τα υπόλοιπα είχαν εκτροχιαστεί. 

Τι οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία; Ποιος φταίει; Στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μία προδιαγεγραμμένη τραγωδία και αυτό εξαιτίας, όπως υπογράμμιζε, της έλλειψης συστημάτων ασφαλείας που κατήγγελλαν κατ' εξακολούθηση τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι. 

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» με άρθρο γνώμης αναφέρεται στην ασφάλεια του μικρού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας χαρακτηρίζοντάς το – επίσης - ως το χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Παράλληλα, με drone καταγράφει από ψηλά τις τραγικές εικόνες δείχνοντας το μέγεθος της καταστροφής. 

Το ίδιο έκανε και το επίσης βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC το οποίο, την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει συνεχή ροή στην οποία καταγράφει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από το σημείο της τραγωδίας αλλά και από τα σημεία που εκτυλίσσεται η δεύτερη πράξη του δράματος, τα νοσοκομεία. 

Γονείς και λοιποί συγγενείς με την ψυχή στο στόμα περιμένουν τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης των σορών με τις φωτογραφίες των παιδιών τους ανά χείρας. Άφωνοι σχεδόν οι ξένοι δημοσιογράφοι τους ακούνε και καταγράφουν τα όσα τους λένε. Συγγενείς ζητούν την απονομή δικαιοσύνης. «Όλοι οι υπεύθυνοι να πληρώσουν γι' αυτό το χάος, γι' αυτό το ελληνικό χάος. Είναι αδιανόητο» λένε, «εν έτει 2023 τρένα να εκτροχιάζονται. Θέλουμε να δούμε εάν είναι τα παιδιά μας μέσα. Αυτό ζητάμε μονάχα». Οι ώρες κυλούν δραματικά. Οι φωνές δυναμώνουν. Τα δάκρυα μετατρέπονται σε απόγνωση. 

Τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τον αριθμό των θυμάτων και υπογραμμίζουν ότι η διερεύνηση των συνθηκών της τρομακτικής και φονικής σύγκρουσης παραμένει σε εξέλιξη. Στα ρεπορτάζ δεν παραλείπουν να αναφέρονται και στην έλλειψη του συστήματος του αυτοματοποιημένου ελέγχου κυκλοφορίας των τρένων European Train Control System (ETCS) αλλά και στις καταγγελίες. 

Αναφέρονται επίσης και στον σταθμάρχη που συνελήφθη και σήμερα προσάγεται ενώπιον του εισαγγελέα. Ενώ, ταυτόχρονα, αναφέρονται και στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή αλλά και στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». 

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό εκφράζουν οι διεθνείς ηγέτες. «Είμαστε δίπλα σας» έγραψε στα ελληνικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενόσω στις Βρυξέλλες και τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Τη θλίψη του εκφράζει, επίσης στα ελληνικά, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού.

Από την εμπόλεμη Ουκρανία τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώ και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μετέφερε την οδύνη της Ρωσίας εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στον ελληνικό λαό.  Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει συλλυπητήριο μήνυμα στην ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. 

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη και συνεχίζει να εκφράζει τη θλίψη της και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr