Αδιευκρίνιστα τα αίτια της σύγκρουσης φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου - Βίντεο από την επιχείρηση του Λιμενικού

Ο πλοίαρχος του «ΑΝΤ», στο οποίο επέβαιναν και 10 Τούρκοι ναυτικοί, αν και είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές και κατευθύνθηκε στην Τουρκία 

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων που σημειώθηκε χθες το απόγευμα ανοιχτά της Χίου και συγκεκριμένα 9 ναυτικά μίλια βόρεια βορειοδυτικά του νησιού.

Το πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα - 10 εκ των οποίων Τούρκοι -  συγκρούστηκε με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του ΑΝΤ, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia - αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια όταν του επισημάνθηκε από Ελληνα διασώστη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές.

Στη συνέχεια, το πλοίο ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου κινήθηκε αυτοδυνάμως με τη συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς το λιμάνι της Σμύρνης, όπου και εξήλθε με ασφάλεια από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ το πλοίο ''POTENTIA'' σημαίας Σιγκαπούρης κινήθηκε αυτοδυνάμως με προορισμό λιμένα Μάλτας.

Από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος στο σημείο κατέπλευσε μεγάλο πλήθος σκαφών του λιμενικού και εναέρια μέσα, καθώς επίσης ότι δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός μεταξύ των πληρωμάτων των δύο πλοίων, στα οποία επέβαιναν συνολικά 32 άτομα. .

Συγκεκριμένα επτά περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης , ενώ συνέδραμαν επίσης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή είχε καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Βίντεο από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και από τη στιγμή που Έλληνας διασώστης προσεγγίζει το ένα από τα δύο φορτηγά πλοία,προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας, έδωσε στην δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.

Πηγή: skai.gr