Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο Γ. Λαγός μετά την πρόταση της εισαγγελέως

Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός μετά την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι βαριές ποινές, που ενδεχομένως οδηγήσουν πολλούς από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, και φυσικά τον Γιώργο Ρουπακιά που κρίθηκε ένοχος σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελική πρόταση κινήθηκε προς τις αυστηρότερες ποινές, που προβλέπει ο νόμος για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πρότεινε κάθειρξη 13 για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς

Η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης 7 χρόνων για τους πρώην βουλευτές της ΧΑ για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ για εκείνους που το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τέσσερις συνολικά, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νικόλαο Μίχο, η εισαγγελική πρόταση ήταν κάθειρξη 5 χρόνια.

Αν η πρόταση της εισαγγελέως για τους 4 πρώην βουλευτές με τα ελαφρυντικά γίνει δεκτή η ποινική τους μεταχείριση θα είναι ευνοϊκότερη από τα λοιπά πολιτικά στελέχη και πάντως δεν θα έχουν κίνδυνο να πάνε φυλακή.

Σε ό,τι αφορά τους συνεργούς του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης 8 ετών, ενώ ποινές από 10 ως 7 πρότεινε για τους μετέχοντες στη βίαιη επίθεση κατά των αιγύπτιων ψαράδων, ενώ μικρότερες ποινές από κάποιους μήνες ως και έξι χρόνια πρότεινε για τις λοιπές εγκληματικές δράσεις της ΧΑ.

Το δικαστήριο αναμένεται, εντός της ημέρας να λάβει την ιστορική πλέον απόφαση για τις ποινές που θα επιβάλλει στους κατηγορούμενους, ανοίγοντας το μείζονος σημασίας κεφάλαιο της απόφασης, για το ποιοί θα πάνε μέσα, και σε ποιούς μπορεί το δικαστήριο να δώσει αναστολή, δηλαδή παρά την καταδίκη τους να πάνε σπίτι τους, ως να δικαστεί η υπόθεση τους από το εφετείο.

Για το θέμα αυτό θα δοθεί σκληρή μάχη νομικών επιχειρημάτων από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων που θα έχουν τον κίνδυνο του εγκλεισμού, διαδικασία που δεν θα τελειώσει ενδεχομένως ούτε αύριο. Και τούτο διότι μετά τη βαριά απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή και την μη αναγνώριση ελαφρυντικών στους περισσότερους κατηγορούμενους - σκληρό πολιτικό πυρήνα της ΧΑ, μετέχοντες στη δολοφονία Φύσσα και βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι μόνον για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση έχει αυξηθεί ο αριθμός των κατηγορουμένων που κινδυνεύουν να μπουν στη φυλακή.

Πηγή: skai.gr