Κλείσιμο

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση Κορκονέα

Της Ιωάννας Μάνδρου

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου φθάνει τελικά η υπόθεση που αφορά τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, για τον οποίο το Εφετείο μείωσε την ποινή του σε 13 χρόνια, αναγνωρίζοντάς του ως ελαφρυντικό εκείνο του σύννομου βίου με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Για την μείωση της ποινής του και την αναγνώριση του ελαφρυντικού ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας άσκησε αναίρεση, η υπόθεση απασχόλησε το αρμόδιο Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου και με ψήφους 3 έναντι 2 κρίθηκε, ότι η αναίρεση έγινε σωστά.

Όμως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και τη οριακής πλειοψηφίας, η υπόθεση θα λυθεί τελικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, καθώς πλην του Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που διαφέρει από εκείνο του πρότερου εντίμου βίου, αφορά και σε άλλους καταδικασθέντες για σοβαρά αδικήματα.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί αρχικά σε ισόβια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και στο Εφετείο η αναγνώριση του ελαφρυντικού,  είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ποινή του σε 13 χρόνια, γεγονός που τον οδήγησε εκτός φυλακής.

Με πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία μειώθηκε δραστικά στα 13 χρόνια κάθειρξη η ποινή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.     

Η απόφαση όμως, λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν οδηγεί αυτομάτως σε νέα δίκη αλλά θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.  

Η αναίρεση 

Υπενθυμίζεται πως το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε την ισόβια κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον ειδικό φρουρό με αναγνώριση του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Αυτό του επέτρεψε στη συνέχεια να αποφυλακιστεί προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί «προτέρου συννόμου βίου».   Σύμφωνα με τον κ. Πλώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Η συνέχεια 

Τα τρία μέλη του Τμήματος συντάχθηκαν με την αναίρεση Πλιώτα, όμως 2 μέλη ειχαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για την χορήγηση ελαφρυντικού. Η οριακή πλειοψηφία λοιπόν και η σπουδαιότητα της υπόθεσης την οδηγούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ετσι η κρίση των αρεοπαγιτών θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις χορήγησης του ελαφρυντικού.    

Πηγή: skai.gr