Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 4 μελών σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια στη Θεσσαλονίκη- βίντεο

Μέσα σε δύο βδομάδες είχαν κάνει αρκετές ληστείες συγκεντρώνοντας, μετρητά κοσμήματα και αλλά αντικείμενα, συνολικής αξίας 332.000 ευρώ

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία τεσσάρων μελών της συμμορίας, η οποία διέπραξε ληστείες, διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης και κυρίως στο Πανόραμα.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:
«Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τεσσάρων ημεδαπών, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για:
• διακεκριμένη περίπτωση κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, που τελέστηκαν από περισσότερους από δύο που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα και κατ’ επάγγελμα και η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ,
• ληστεία κατά συναυτουργία σε απόπειρα,
• ληστρική κλοπή κατά συναυτουργία,
• κλοπή κατ’ εξακολούθηση και
• συμμορία,

Πράξεις οι οποίες φέρεται να τελέσθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά το χρονικό διάστημα 28-10-2022 έως και 15-11-2022.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανήλικων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-388328 και 2310-388320 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 22-05-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Οι δράστες, έκλεβαν πινακίδες από ΙΧ οχήματα πολιτών, τις τοποθετούσαν σε δικό τους, «υπηρεσιακό» όχημα και με αυτό διέπρατταν ληστείες και διαρρήξεις, προβαίνοντας μάλιστα σε αξιόποινες πράξεις, από τις οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά μετρητά, κοσμήματα και αλλά αντικείμενα, συνολικής αξίας 332.000€.

Οι τρεις συλληφθέντες εντοπίστηκαν στις περιοχές των Διαβατών και του Κορδελιού, ενώ πρόκειται για άτομα που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές.

Ο τρόπος δράσης τους

Οι δράστες, σε τέσσερις περιπτώσεις αφαίρεσαν πινακίδες από ΙΧ οχήματα και τις τοποθέτησαν στο δικό τους, προκειμένου να μην μπορούν να εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές.

Έχοντας πάντοτε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, οι δράστες χρησιμοποιώντας το όχημά τους κατάφεραν 19 διαρρήξεις και ληστείες στις περιοχές του Πανοράματος, της Πυλαίας, του Ωραιοκάστρου και της Θερμής, ενώ «χτύπησαν» οικίες και σε Νεάπολη και Νικόπολη, όπως τονίστηκε από τον Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Σταύρο Κεσελίδη και τον Προϊστάμενο της ΓΑΔΘ, Χρήστο Δημητρακόπουλο.

Οι δράστες κατάφεραν μάλιστα να συγκεντρώσουν την τεράστια λεία τους σε μόλις 15 ημέρες, ενώ την Παρασκευή (11/11) ένας 70χρονος αντιλήφθηκε την παρουσία τους στην οικεία του, στην περιοχή του Πανοράματος.

Ο παθών τους καταδίωξε με το ΙΧ όχημά του. Τα δυο οχήματα συγκρούστηκαν και οι δράστες σταμάτησαν και έσπασαν με σιδερολοστό το παρμπρίζ του ηλικιωμένου.

Η στιγμή αυτή, αλλά και άλλα βίντεο από κάμερες ασφαλείας οικείων των θυμάτων βοήθησαν τις αρχές να ταυτοποιήσουν τους τέσσερις Ρομά.

Το μήνυμα του Ταξιάρχου Κεσελίδη ωστόσο, σχετικά με την καταδίωξη των δραστών από τον 70χρονο, ήταν σαφές:

«Νομίζουμε ότι προέχει η ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή. Οι πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές με πρώτο σταθμό το 100, ώστε να αναλάβουν οι επαγγελματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους

Πηγή: grtimes.gr