ΣτΕ: Να συνεχιστούν τα έργα για το Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων

Τί αποφάσισε το ΣτΕ  

Της Ιωάννας Μάνδρου

Απορρίφθηκε το αίτημα κατοίκων της περιοχής Εξαρχείων που ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να παγώσουν οι αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή του σταθμού μετρό στην πλατεία της περιοχής.

Η απόρριψη έγινε από την Πρόεδρο του Ε Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, η οποία χειρίστηκε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής,δηλαδή απόφασης προσωρινού χαρακτήρα.

Οι αιτούντες ισχυρίστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι αντιτίθενται στη δημιουργία σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, διότι κατά την άποψη που διατυπώνουν, θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη, θα επέλθει πλήρης καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και της αισθητικής φυσιογνωμίας της εν λόγω πλατείας, όπως και βλάβη και στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Επίσης στην αίτηση τους είχαν τονίσει ότι η περιοχή των Εξαρχείων έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική φυσιογνωμία και επιβάλλεται να υποδέχεται μόνο ήπιου χαρακτήρα πολεοδομικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Παρέμβαση υπέρ της συνέχισης των έργων έχει καταθέσει, μέχρι στιγμής, ο Δήμος Αθηναίων, ενώ εισηγητής της υπόθεσης έχει οριστεί ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Βασιλειάδης.

Το ανώτατο δικαστήριο θα ασχοληθεί εκ νέου και για την ουσία της υπόθεσης καθώς η εκδοθείσα απόφαση αφορούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Πηγή: skai.gr