Σοβαρά ερωτήματα και αντιφάσεις για τις εισπράξεις της ΣΤΑΣΥ από εισιτήρια

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από τη διεξαγωγή εσωτερικού ελέγχου στην εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες, ο οποίος αφορά στη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης χρηματικών ποσών που προέρχονται από τη διάθεση εισιτηρίων, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2016.

Ο εσωτερικός έλεγχος διενεργήθηκε μετά το πόρισμα των Γενικών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο μόνο μέσα στο 2015 δεν αποδόθηκε ποσό ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στη ΣΤΑΣΥ από την πώληση εισιτηρίων.

Τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου ωστόσο δείχνουν πως το ποσό που δεν εισέπραξε η εταιρεία από την πώληση εισιτηρίων και καρτών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 έως και το τέλος Ιανουαρίου του 2016, ανέρχεται σε 16.981 ευρώ.

Το πόρισμα των εσωτερικών ελεγκτών, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, διαβιβάστηκε εμπιστευτικά στον υπουργό υποδομών στις 14 Φεβρουαρίου.

Πηγές του υπουργείου υποδομών υποστήριξαν, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πως οι Γενικοί Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης αποτελούν θεσμικό όργανο και πως η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το πόρισμά τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα των Επιθεωρητών έχει διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, ενώ θα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη και το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από το πόρισμα των ΓΕΔΔ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η σύγκριση των δύο πορισμάτων.

Όπως μάλιστα αναφέρεται με σαφήνεια στο πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της ΣΤΑΣΥ, όλα τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό επαληθεύτηκαν με τα αντίστοιχα δελτία αποστολής, αποδείξεις παραλαβής αλλά και με τις καταστάσεις διακίνησης εισιτηρίων, τα οποία και επισυνάπτονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Γενικούς Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ο έλεγχος στα πεπραγμένα της ΣΤΑΣΥ διενεργήθηκε με στοιχεία που η εταιρεία χορήγησε επίσημα στους Επιθεωρητές. Οι ίδιες πηγές μάλιστα διατείνονται πως τους τελευταίους μήνες έχουν επιστραφεί στην εταιρεία 1,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που όπως εκτιμούν οι Επιθεωρητές προέρχεται από την πώληση εισιτηρίων και δεν είχε αποδοθεί στη ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με κύκλους της ΣΤΑΣΥ, πράγματι κατατέθηκε στους λογαριασμούς της εταιρείας στις 18 Μαΐου του 2016 ποσό ύψους 1,259 εκατομμυρίων ευρώ, κατάθεση για την οποία είναι ενήμεροι οι Επιθεωρητές.

Από τα 1,259 εκατ. ευρώ, 438.000 ευρώ προέρχονται από προβλέψεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2014 και αφορούν σε πωλήσεις εισιτηρίων, πριν αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου. Τα υπόλοιπα χρήματα, 821.000 ευρώ, αφορούν στην εκκαθάριση του 2016 και προέρχονται και πάλι από πωλήσεις εισιτηρίων, πριν την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής.

Για το τελευταίο ποσό, ύψους 821.000 ευρώ, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΣΑ στις 20 Ιανουαρίου του 2017.

Για την υπόθεση αυτή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τρεις υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ, ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθούν και ποινικές διώξεις από τις εισαγγελικές Αρχές.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας