Σούβλες και κορωνοπάρτι σε βίλες της Αθηναϊκής... ριβιέρας το Πάσχα- Οι κρατήσεις σε περιοχές -«φιλέτα»

Μπορεί κάποιοι πολίτες να αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή στα διόδια και η «έξοδος» τους για το Πάσχα μέσω των εθνικών οδών να «μπλοκαρίστηκε», κάποιοι άλλοι όμως  δεν πτοήθηκαν… Όσοι έμειναν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου στις πόλεις  αναζήτησαν εναλλακτικές οικογενειακού ξεφαντώματος σε εξοχικά μέρη της Νότιας Αττικής για να ξεφορτώσουν βαλίτσες και σούβλες. 

Για ρεκόρ κρατήσεων και εκτόξευση της πληρότητας που φτάνει μέχρι και το 80% για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα κάνει λόγο στο Skaigr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου.

Όπως εξηγεί πρόκειται για φαινόμενο που συναντάται πρώτη φορά στις κρατήσεις ενοικίασης βραχυχρόνιας μίσθωσης  την περίοδο του Πάσχα με εκτόξευση της ζήτησης. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση σταμάτησε την μετακίνηση μεταξύ των νόμων η πληρότητα αυτή τη στιγμή στα ακίνητα της Αττικής φτάνει και ξεπερνάει το 80%» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Βάρκιζα μέχρι Σαρωνίδα, Ανάβυσσο Παλαιά Φώκαια, μέχρι Σούνιο και Λαυρεωτική και Πόρτο Ράφτη είναι μεταξύ άλλων οι περιοχές που επέλεξαν οι αστικοί εκδρομείς για το γύρισμα του οβελία το πασχαλινό τριήμερο. Μάλιστα, οι μονοκατοικίες και οι βίλες σε απομονωμένα μέρη ή κοντά στην θάλασσα έχουν την τιμητικής τους, όπως αναφέρει ο κ. Χίου. «Με δωμάτια 2-3 και πάνω ώστε κάποιος να πάει με την οικογένειά του ή ακόμα να πάνε και 2-3 οικογένειες και να μοιραστούν τα έξοδα και ζητάνε ακίνητα τα οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο απομονωμένα».

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων τονίζει πως δεν υπήρχε τέτοια ζήτηση και τάση, άλλες χρονιές μέχρι και το 2019 για ενοικίαση βραχυχρόνιων ακινήτων  για το τριήμερο του Πάσχα από Έλληνες καθώς συνήθως επέλεγαν να πάνε στα εξοχικά τους ή σε κάποιο συγγενή – φίλο τους. 

Για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης σε αυτά πάνω από 9 ή 12 άτομα υπογραμμίζει πως υπάρχουν βίλες που έχουν ακόμα και 6 ή 8 υπνοδωμάτια όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών ζητάει γύρω στα 4 υπνοδωμάτια δηλαδή 8 άτομα και πως υπάρχουν ακίνητα που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 12 άτομα αλλά είναι πολύ λίγα οπότε είναι πολύ δύσκολο να μαζευτεί σε αυτά πάνω από 8-10 άτομα. 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Η μετακίνηση θα γίνει με χρήση SMS με τον κωδικό 6 ενώ συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. Παράλληλα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Σε επαγρύπνηση η Αστυνομία για πριβε κορωνοπάρτι σε βίλες- Κατεστραμμένα σπίτια από μονοήμερες κρατήσεις 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές «συναγερμός» επικρατεί στην  ΕΛ.ΑΣ για τα πριβε πάρτι εκατοντάδων νεαρών σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό χωρών ή καλεσμάτων μέσω social media και τις περιπολίες σε στοχευμένες περιοχές καθώς οι απομονωμένες βίλες δεν είναι ανάρπαστες μόνο από οικογένειες για τον εορτασμό του Πάσχα. Σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία ή πληροφορία θα διερευνάται και εφόσον απαιτηθεί θα μεταβεί στο σημείο η αστυνομία ακόμα και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή) αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Έχουν υπάρξει αναφορές και καταγγελίες για κορωνοπάρτι που διοργανώθηκαν εν άγνοια των διαχειριστών – ιδιοκτητών αντικρίζοντας μετά από μονοήμερες διαδικτυακές κρατήσεις κατεστραμμένα τα σπίτια τους όπως δηλώνει ο κ. Χίου. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που τα τσιφτετέλια και τα εφέ με ειδικούς φωτισμούς τράβηξαν τα αυτιά και τα βλέμματα των γειτόνων της περιοχής με αποτέλεσμα να καλέσουν την αστυνομία την ώρα της τέλεσης τους.  Μια τέτοιου είδους κράτηση γίνεται εύκολα αντιληπτή πλέον εξηγεί ο ίδιος καθώς είναι κράτηση μιας ημέρας και συνήθως πρόκειται για νεαρά άτομα. «Από τη στιγμή που το διαπιστώσαμε εδώ και κάποιο χρόνο έχουμε ζητήσει από τα μέλη μας να σταματήσουν να δέχονται κρατήσεις μιας νύχτας και έχουν διαμορφώσει τις καταχωρήσεις τους στις πλατφόρμες ώστε να δέχονται για πάνω από 2-3 διανυκτερεύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χίου. 

Σε περίπτωση που δεν ενημερωθεί κάποιος διαχειριστής ακινήτου από γείτονα ότι γίνεται κορωνοπάρτι, το μαθαίνει εκ των υστέρων βλέποντας την επόμενη μέρα το σπίτι. «Για αυτό και κανένας ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ακινήτου αυτή τη στιγμή δεν  επιτρέπει να γίνονται πάρτι γιατί μόνο χαμένος θα βγει εκτός από το πρόστιμο το οποίο είναι τεράστιο αγγίζει τις 5.000 ευρώ είναι και η ζημιά που γίνεται στο ακίνητο το οποίο ακίνητο ο καθένας το έχει ανακαινίσει για να το χρησιμοποιήσει στην βραχυχρόνια διαμονή και είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα» εξηγεί ο ίδιος. 

Όπως σημειώνει πριν γίνει η κράτηση και πάει ο πελάτης δεν είναι εύκολο να γνωρίζουν ότι θα διοργανωθεί κορωνοπάρτι γιατί όπως αναφέρει «πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να μπει στην Airbnb, να κάνει μια στιγμιαία κράτηση, να πάει εκεί πέρα και να κάνει ότι θέλει. Το διαπιστώνουμε εκ των υστέρων είτε από κάποια τηλεφωνήματα γειτόνων είτε από την αστυνομία». 

Από τα party στις βίλες και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στις… πλατείες 

Φαίνεται πως ο καλός καιρός και η κούραση του κρυφτού οδήγησε τους διοργανωτές τέτοιων πάρτι από τις βίλες και τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.. στις πλατείες και τους εξωτερικούς χώρους καθώς όπως αναφέρει ο κ. Χιου το φαινόμενο αυτό παρατηρούνταν από τον Ιανουάριο αλλά λόγω του ότι γίνονταν αντιληπτοί από γείτονες ξεκίνησαν να τα κάνουν σε ανοιχτούς χώρους όπως φάνηκε και από τις εικόνες που κατεγράφησαν τελευταία.

Σχετικά με τον τρόπο που γίνονται συνήθως οι κρατήσεις αυτούς του είδους επισημαίνει πως γίνονται συνήθως από τις πλατφόρμες και όχι μέσω τηλεφώνου προκειμένου να αποφύγουν τις παραπάνω ερωτήσεις που ενδεχομένως να τους κάνουν οι διαχειριστές ακινήτων. «Τηλεφωνικά δεν μπορεί να γίνει γιατί πολύ εύκολα ο καθένας το καταλαβαίνει και από το νεαρό της ηλικίας και από το γεγονός της μονοήμερης διανυκτέρευσης. Καταλαβαίνεις πολύ εύκολα ότι δεν είναι για να πάει να ξεκουραστεί, να κάνει διακοπές αλλά για κάποιο άλλο λόγο, οπότε εμείς σαν μέλη του συλλόγου ΠΑΣΥΔΑ το έχουμε περιορίσει».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλώντας στο Skaigr τονίζουν πως  σχετικά με τα υπαίθρια κορωνοπάρτι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται κυρίως στην Αττική και την Πάτρα λόγω των πρόσφατων υπαίθριων συγκεντρώσεων με την συνοδεία ..DJ, ποτών και εφέ ειδικού φωτισμού που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και πως μετά από καταγγελία, πληροφορία ή τυχαίο έλεγχο αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ το διερευνά και μεταβαίνει στο σημείο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλονται αντίστοιχα πρόστιμα ή γίνονται συλλήψεις. 

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει η αστυνομία για την τήρηση των μέτρων τις ημέρες αυτές έχει ενεργοποιήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  που βρίσκονται επί ποδός ενώ συνεχίζονται τα ειδικά ηχητικά μηνύματα από περιπολικά με σχετικές ενημερώσεις για την αποφυγή συνωστισμού. Παράλληλα, διακριτική θα είναι η παρουσία της αστυνομίας στις εκκλησίες

Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να βεβαιώνουν πρόστιμα και να προβαίνουν σε ελέγχους εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.), οι Υγειονομικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

ΑΜ