Βίντεο-ντοκουμέντο του ΣΚΑΪ από τον εμφύλιο στο Σουδάν: Συγκλονιστική μαρτυρία από Έλληνα εγκλωβισμένο

Η Ελλάδα οργανώνει αποστολή διάσωσης, μέχρι τότε, ωστόσο, ο τρόμος κατοικεί μαζί με τους ανθρώπους όπως καταγραφουν οι μαρτυρίες και τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε ο ΣΚΑΙ.

Στο Σουδάν, η ωμή βία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών δεν έχει τέλος με την αγωνία και για τους εγκλωβισμένους Έλληνες να μεγαλώνει.

Η Ελλάδα οργανώνει αποστολή διάσωσης, μέχρι τότε, ωστόσο, ο τρόμος κατοικεί μαζί με τους ανθρώπους όπως καταγραφουν οι μαρτυρίες και τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε ο ΣΚΑΙ.

Στο βίντεο ντοκουμέντο του ΣΚΑΪ, φαίνονται οι βολίδες από βαρύ πολυβόλο όπλο που έπεσαν σε αυλή σπιτιού στο Σουδάν. Μέσα σ αυτό εδώ και 6 ημέρες είναι εγκλωβισμένος ο Νίκος Λημνιός.

«Είμαστε πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Εκεί γίνονται όλα τα συμβάντα. Σήμερα έχουν φύγει από τις μάχες που κάνουν μεταξύ τους κι έχει πάρει τη θέση της η αεροπορία. Οπότε γίνονται περισσότεροι βομβαρδισμοί», αναφέρει ο εγκλωβισμένος Έλληνας, Νικόλας Λημνιός.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη γειτονιά του δεν σταματούν λεπτό. Εχει βρει καταφύγιο σε αυτή τη σκάλα. 

«Όταν γίνεται βομβαρδισμός τρέχουμε έχουμε ένα underground,κάτω από μία σκάλα χτιστή, χτισμένη κι εκεί είναι ένα πιο ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούμε να πάμε», λέει ο κ. Λημνιός.

Δείτε και ακούστε την συγκλονιστική μαρτυρία από Έλληνα εγκλωβισμένο

Οι προμήθειες τελειώνουν. Ακόμη και το νερό στερεύει. Δεκάδες Σουδανοί, όπως φαίνεται στο αποκλειστικό βίντεο του ΣΚΑΪ, προσπαθούν να μαζέψουν νερό από το πηγάδι και γρήγορα να επιστρέψουν σπίτι τους.

Η νύχτα γίνεται μέρα. Τροχιοδεικτικά πυρα σκίζουν τον ουρανό πάνω από το Χαρτούμ, όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ. Τα χτυπήματα συνεχίσονται και έξω από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15 Ελληνες. 

«Ήταν το κάτι άλλο, δεν περιγράφεται, δεν περιγράφεται. Για δύο ώρες περίπου είχαμε μαζευτεί σε μία γωνία και περιμέναμε το τέλος. Φανταστείτε σεισμούς 8 Ρίχτερ. Ευτυχώς η Μητρόπολη είναι παλιό κτίριο, πέτρινο παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και άντεξε, αλλά ό,τι γυάλινο υπήρχε έσπασε. Ο πρώτος όροφος που είναι εκτεθειμένος είναι πάνω από τους τοίχους προστασίας δέχτηκε πυρά, τα τζάμια, τα υαλότουβλα έσπασαν. Έχει γεμίσει βλήματα όλος ο τοίχος και θραύσματα», δηλώνει ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντος Σουδάν, Σάββας.

Σήμερα επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας και ο πρωθυπουργός.

«Είπε ότι ετοιμάζουν μία αποστολή προς τα εδώ, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται και το αεροδρόμιο.  Πως να έρθει και πως να βγούμε όλοι έξω από εδώ και πως να συγκεντρώσεις όλους τους Έλληνες που είναι σε διαφορετικά σημεία και μάλιστα στο Χαρτούμ που είναι εμπόλεμη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση», αναφέρει ο Μητροπολίτης

Η αγωνία κορυφώνεται και για τους 2 Έλληνες τραυματίες, παρόλο που βρέθηκε νοσοκομείο για να μεταφερθούν, αυτό είναι αδύνατον, καθώς είναι στην περιοχή που βομβαρδίζεται.

Πηγή: skai.gr