Γερμανία: «Καμία υποψία» σε βάρος του Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Η Γενική Εισαγγελία του Αμβούργου δεν έχει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με ενδεχόμενη βοήθεια του Όλαφ Σολτς από τη θέση του δημάρχου/κυβερνήτη του Αμβούργου κατά την επίμαχη περίοδο στο φορολογικό σκάνδαλο της Warburg Bank

«Καμία υποψία» σε βάρος του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Cum-Ex», δεν διαπιστώνει η γενική εισαγγελία του Αμβούργου, η οποία απέρριψε καταγγελία σε βάρος του ομοσπονδιακού καγκελάριου για την υπόθεση.

Η Γενική Εισαγγελία του Αμβούργου δεν έχει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με ενδεχόμενη βοήθεια του Όλαφ Σολτς από τη θέση του δημάρχου/κυβερνήτη του Αμβούργου κατά την επίμαχη περίοδο στο φορολογικό σκάνδαλο της Warburg Bank, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel η εισαγγελέας Μία Σπέρλινγκ-Κάρστενς, ενώ εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε την πληροφορία στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Το σχετικό πόρισμα εκδόθηκε τη 10η Αυγούστου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δικηγόρος Γκέρχαρντ Στράτε κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Όλαφ Σολτς και του πρώην υπουργού Οικονομικών του Αμβούργου και σημερινού δημάρχου/κυβερνήτη του, του Πέτερ Τσέντσερ, με την υποψία ότι συνέβαλαν στη φοροδιαφυγή της τράπεζας Warburg.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα απέρριψε τώρα τη μήνυση ως αβάσιμη, επισημαίνει η Tagesspiegel, καθώς «δεν υπάρχουν επαρκείς πραγματικές ενδείξεις για την υποψία ότι η πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή της τράπεζας προωθήθηκε εν γνώση ή με την πρόθεση των υπευθύνων των αρμόδιων φορολογικών αρχών του Αμβούργου».

Η εφορία του Αμβούργου είχε παραιτηθεί προσωρινά το 2016 από τη διεκδίκηση φόρων ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ και ζητούμενο παραμένει αν αυτό έγινε με την έγκριση, ή ακόμη και με πρωτοβουλία, της τότε πολιτικής ηγεσίας του κρατιδίου.

Με το θέμα ασχολείται επίσης ειδική Διερευνητική Επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου, στην οποία ο καγκελάριος αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρξε πολιτική επιρροή και είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενος στην υπόθεση ο κ. Σολτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ