Σκέρτσος: Πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός

Πρόκειται για ένα σχέδιο με εκατοντάδες έργα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας

Ένα πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συνολικά την περιφερειακή ενότητα, με έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης τα επόμενα χρόνια, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συσκέψεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων που θα έχει αύριο, ενόψει της 86ης ΔΕΘ, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

"Η απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη ανθρώπινη, μια πόλη της εξωστρέφειας, μια πόλη που αξίζει κανείς να ζει, να εργάζεται, να επισκέπτεται, είμαστε σε εξαιρετικό δρόμο και θα δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, που συμμετείχε στη συνάντηση.

"Χαιρόμαστε που κάθε χρόνο η πόλη βρίσκεται πιο μπροστά, η πόλη μετράει επιτυχίες, η πόλη βρίσκεται μπροστά σε καινούργιες προκλήσεις, τις περισσότερες από τις οποίες καταφέρνει και τις πετυχαίνει, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούμε να δουλεύουμε για θέματα που αφορούν τις υποδομές της πόλης, την ολοκλήρωση του Μετρό, τα θέματα που αφορούν τον ΟΑΣΘ, το κυκλοφοριακό, την αστυνόμευση, τους τροχονόμους που έχει ανάγκη η πόλη", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε: "Από την άλλη πλευρά τις υπόλοιπες υποδομές. Η πόλη χρειάζεται περισσότερες αναπλάσεις, χώρους πρασίνου. Παρουσιάσαμε στους υπουργούς ακριβώς αυτό το πλάνο που έχουμε. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα για μάς είναι κατά το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος από το ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα είδαμε τις επιτυχίες που έχει η πόλη μας στον τομέα της εξωστρέφειας, της προβολής της, στον τομέα της επισκεψιμότητας, της αναγνωρισιμότητας, κάτι που το έζησε αυτό το καλοκαίρι, το ζει αυτή την περίοδο, και τα θέματα που αφορούν την επιλογή της πόλης μας ως έδρα για πολλές εταιρίες, διεθνείς οίκους, στον τομέα της πληροφορικής, της τεχνολογίας. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να έχει ελκυστικότητα 12 μήνες το χρόνο, να απλώνεται σε όλο τον τομέα των υπηρεσιών και όχι μόνο τον τουρισμό και πραγματικά διαπιστώνω ότι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Θεσσαλονίκη έχει ατζέντα η οποία πραγματικά υλοποιείται".

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σκέρτσος έδωσε έμφαση κυρίως στις επισκέψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας, ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες

"Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας, ασφάλειας, σιγουριάς στους πολίτες σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που περνάμε και ταυτόχρονα να δώσει νέες υπηρεσίες", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου

Ο κ. Σκέρτσος επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ευόσμου και σημείωσε τα εξής: «Η επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί στοίχημα για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αξιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για τον εκσυγχρονισμό 47 Κέντρων Υγείας σε όλη τη βόρειο Ελλάδα, ώστε πολύ σύντομα να παρουσιάζουν εικόνα και να προσφέρουν υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές που προσφέρονται σε αυτό το πρότυπο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του Ευόσμου. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Ήδη η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστεί στις εγγραφές πολιτών στο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού με 250.000 κατοίκους της να έχουν ήδη εγγραφεί. Ο νέος θεσμός του προσωπικού γιατρού προσφέρεται δωρεάν και θα αποτελεί από τον Οκτώβριο τον προσωπικό σύμβουλο υγείας για κάθε πολίτη, ώστε να τον καθοδηγεί και να τον υποστηρίζει προληπτικά σε κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Αξιοποιούμε μάλιστα την εμπειρία του εμβολιασμού, ώστε οι πολίτες που γράφονται στην υπηρεσία του προσωπικού γιατρού να μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω πλατφόρμας χωρίς ταλαιπωρία και ουρές».

Στο ΚΕΠΑ Πύλης Αξιού

Ο κ. Σκέρτσος επισκέφθηκε το ΚΕΠΑ Πύλης Αξιού, όπου τόνισε πως η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ίδιους και τις οικογένειες τους και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει μια εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ που υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις όπως η κάρτα αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών πιστοποίησης, έγκρισης και διάγνωσης παροχών προς τα άτομα με αναπηρία. Ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα 'Ατομα με Αναπηρία. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημιουργία νέων υποδομών ΚΕΠΑ, σαν αυτό τον πρότυπο χώρο στην Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη, και στην Αττική, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγους μήνες θεσπίστηκε ο πρώτος Κανονισμός για τα ΚΕΠΑ, μέσω του οποίου καταργήθηκε η υποχρέωση επανεξέτασης χιλιάδων ασφαλισμένων για μη αναστρέψιμες παθήσεις. Με την θέσπιση του Κανονισμού όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση, ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία».

Στο 87ο δημοτικό σχολείο

Ο υπουργός Επικρατείας επισκέφθηκε το 87ο δημοτικό σχολείο και είπε ότι είναι ένα από τα 286 δημοτικά και 102 νηπιαγωγεία που συμπεριλαμβάνονται στα νέα ολοήμερα και θα λειτουργήσουν στο νομό Θεσσαλονίκης με επέκταση ωραρίου έως τις 5.30 το απόγευμα. "Είναι μια νέα, καινοτόμα πιλοτική πολιτική που έρχεται να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο και να υποστηρίξει τους εργαζόμενους γονείς και να προσφέρει πρόσθετες διδακτικές ώρες στους μαθητές με νέους μαθητικούς ομίλους, αλλά και χρόνο μελέτης στο σχολείο. Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης", σημείωσε.

Στόχος να ολοκληρωθεί το 2026 το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σε ότι αφορά στην επίσκεψη του στην Ισραηλιτική Κοινότητα και την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος τόνισε πως είναι ένα σημαντικό έργο, ένα σημαντικό τοπόσημο, οι διαδικασίες δημοπράτησης θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου, με στόχο να ολοκληρωθεί το 2026.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο πήραν μέρος η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκος Λιακόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ