Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΪ για σεισμό στα Ψαχνά: Οι μέχρι τώρα μετασεισμοί δεν επαρκούν - Δε γνωρίζουμε τις διαστάσεις του ρήγματος

Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός ήταν ο κύριος - «Χρειάζεται προσοχή και υπομονή» επισήμανε

Για την ενεργοποίηση μιας νέας εστίας, διαφορετικής από τις εστίες που έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και ένα μήνα στην Νότια Εύβοια αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Όταν ενεργοποιήθηκε στην Νότια Εύβοια είπαμε ότι ήταν άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που την έχουμε ήδη γνωρίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει κι ένα ισχυρότερο σεισμό καθώς όπως είπε δε είναι γνωστές οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος. 

«Μπορεί να δώσει ενδεχομένως και ισχυρότερο σεισμό, γνωρίζουμε ότι η εστία ενεργοποιήθηκε το 2003, δε γνωρίζουμε όμως ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος και οι διαστάσεις είναι μια κρίσιμη παράμετρος διότι όσο μεγαλύτερο το ρήγμα τόσο μεγαλύτερο και το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να προκύψει.»

«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός ήταν ο κύριος. Δεν το ξέρουμε, δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά στοιχεία. Συνήθως στις δύο, στις τρεις, στις τέσσερις ημέρες έχουμε συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία, τις καταγραφές τις ενόργανες οι οποίες είναι απαραίτητες για να έχουμε μια έγκυρη και εμπεριστατωμένη άποψη» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των μετασεισμών καθώς μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 49 με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ ο καθηγητής επισήμανε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός.

«Χρειάζεται προσοχή και υπομονή. Καλύτερα να μην πούμε ότι ήταν ο κύριος, παρά να πούμε ότι ήταν ο κύριος και μετά να διαψευστούμε για πολλούς λόγους» κατέληξε. 
 

Πηγή: skai.gr