Κλείσιμο

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς τροφή και νερό 47 σκύλοι στο Σέιχ Σου

Χωρίς τροφή και νερό κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 47 σκύλοι στο Σέιχ Σου, κοντά στα όρια του δήμου Νεάπολης Συκεών – Παραμένει το πρόβλημα με τους εργαζόμενους του δήμου που μοίραζαν την τροφή που εξασφαλίζει η φιλοζωική οργάνωση “Never Walk Alone”

Συνεχίζεται το πρόβλημα που προέκυψε πριν από περίπου 2,5 εβδομάδες με τη λήξη των συμβάσεων των δύο υπαλλήλων του δήμου Νεάπολης Συκεών οι οποίοι μοίραζαν νερό αλλά και την τροφή που εξασφάλιζε (δωρεάν για τον δήμο) η φιλοζωική οργάνωση “Never Walk Alone”.

Όπως αναφέρει η ιδρύτρια της οργάνωσης Μαρίκα Καμάρη, ο δήμος σταμάτησε να παρέχει εργαζόμενους – όπως έκανε εδώ και περίπου δύο χρόνια – οι οποίοι έπαιρναν την τροφή από τη “Never Walk Alone” και τη μοίραζαν μαζί με νερό σε επτά – οκτώ σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί ταΐστρες.

Η κ. Καμάρη επισήμανε στο GRTimes πως μόλις λίγα 24ωρα πριν ενημερωθεί για τη λήξη των συμβάσεων των δύο υπαλλήλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Δόμησης, Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων & Αστυνόμευσης Ιωάννης Ζαρίφης είχε επικοινωνήσει μαζί της ζητώντας από την οργάνωση της να παραχωρήσει – ως δανεική – στον δήμο ποσότητα γατοτροφής, με την ίδια ωστόσο να απαντά ότι δεν μπορεί να αναλάβει και αυτήν την χορηγία.

Μάλιστα, η κ. Καμάρη διερωτήθηκε αν η διακοπή παροχής εργαζομένων από τον δήμο, συνδέεται με την άρνηση της να δώσει και γατοτροφές, αφήνοντας υπόνοιες ότι μπορεί να επρόκειτο για «αντίποινα».

Η ιδρύτρια της “Never Walk Alone” εξήγησε στον δήμο πως η ίδια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας δεν μπορεί να ανεβαίνει στο βουνό και να μεταφέρει τροφή και νερά, πράγμα που τελικά έκανε για περίπου 1,5 εβδομάδα μόνη της και κάποιες ημέρες με τη βοήθεια τουριστριών που παρακολουθούν τις δράσεις της οργάνωσης και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Όπως αναφέρει, η οργάνωση της δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και οκτώ χρόνια, βρίσκοντας στην αρχή σοβαρά προβλήματα με πάρα πολλά αδέσποτα που έφταναν περίπου τα 150. Από εκείνο το διάστημα μέχρι σήμερα, έχει δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τροφές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με δωρεές που με μεγάλο κόπο συγκεντρώνει κυρίως από τη Γερμανία, καταφέρνοντας είτε με υιοθεσίες, είτε με στειρώσεις – δυστυχώς και με κάποιους θανάτους – να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων στα περίπου 47.

«Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω πλέον. Εκτός του ότι δέχομαι και πόλεμο από διάφορους “φιλόζωους” και δεν ξέρω γιατί, μιλάω συνέχεια με τον δήμο και δεν έχουν απάντηση. Ολόκληρος δήμος και δεν μπορεί να διαθέτει έναν δύο υπαλλήλους για λίγες ώρες για αυτή τη δουλειά» τονίζει, προσθέτοντας πως οι σκύλοι στο Σέιχ Σου έχουν στην ουσία κηδεμόνα τον δήμο, καθώς όλοι είναι όλα τσιπαρισμένοι από αυτόν και πως αυτό  σημαίνει ότι είναι και αρμόδιος για τη φροντίδα τους, για το νερό και το φαγητό τους, γιατί εκεί που βρίσκονται, εκτός αστικού ιστού, δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική.

Σε μια εξέλιξη των τελευταίων ωρών, η κ. Καμάρη ανακοίνωσε στους φίλους της οργάνωσης πως αναγκάστηκε να προσλάβει άτομο για να κάνει τη διανομή τροφής και νερού, πληρώνοντας 400 ευρώ μισθό συν τα έξοδα για τις βενζίνες, χρήματα πάντως που δεν βρίσκονται εύκολα κατά την ίδια – και κανείς δεν ξέρει για πόσο διάστημα – και που μεταφράζονται σε περίπου 25 τσουβάλια τροφής που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Συνεχίζουν να κλέβουν τις τροφές για τα αδέσποτα

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την κ. Καμάρη, επιτήδειοι συνεχίζουν να κλέβουν σκυλοτροφές από τις ταΐστρες, αφήνοντας νηστικά τα σκυλιά.

Όπως λέει, αφού γίνει η διανομή της τροφής, κάποιος ή κάποιοι πηγαίνουν στην περιοχή και τη μαζεύουν και για αυτόν τον λόγο πλέον η οργάνωση πρέπει να διαθέτει τη διπλή ποσότητα για να σιτίζει τα σκυλιά εκεί, περίπου 1,5 τόνο τροφής κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το GRTimes είχε δημοσιεύσει καταγγελία που συνοδευόταν από βίντεο ντοκουμέντο, πως συγκεκριμένο άτομο πήγαινε στην περιοχή με ένα ακριβό τζιπ και φόρτωνε όλες τις τροφές από τις ταΐστρες.

Το άτομο αυτό, ύστερα και από μήνυση που κατατέθηκε, ταυτοποιήθηκε και το θέμα ανέλαβε η δικαιοσύνη.

Σημειώνεται πως το Never Walk Alone δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε πολλές περιοχές για πάνω από 10 χρόνια, παρέχοντας σε περισσότερα από 3000 ζώα καλή τροφή, κτηνιατρική και ιατρική βοήθεια.

«Δεν έχω υπαλλήλους»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Δόμησης, Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων & Αστυνόμευσης, Ιωάννης Ζαρίφης, μιλώντας στο GRTimes αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη υπαλλήλων, αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο «αντιποίνων» και διαβεβαιώνοντας πως και ο ίδιος πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Όπως είπε ο κ. Ζαρίφης, η συνεργασία με τη φιλοζωική άρχισε με τον προκάτοχο του, τον αντιδήμαρχο κ. Γκατζέ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει τους δύο υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος του ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55-67 ετών.

Δυστυχώς, όπως τόνισε, η σύμβαση των συγκεκριμένων υπαλλήλων τελείωσε στις 30 Ιουνίου, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι δεν διαθέτει άλλους, ωστόσο πιέζει όσο μπορεί προκειμένου να βρεθούν.

Αναφορικά για το θέμα με τις γατοτροφές, σημείωσε ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα ειπώθηκαν λέγοντας ότι λυπάται που ανακινούνται τέτοια σενάρια.

Εξήγησε ότι όταν ανέλαβε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για τα αδέσποτα πριν περίπου 2,5 μήνες, είχαν τελειώσει οι τροφές που προμηθεύεται ο δήμος για τα αδέσποτα και αρχικά ρώτησε αντιδημάρχους όμορων δήμων αν μπορούσαν να διαθέσουν κάποιες δανεικές ποσότητες. Τότε του έδωσε την ιδέα ο κ. Γκατζές να ρωτήσει την κ. Καμάρη την οποία και κάλεσε, παίρνοντας απλά μια αρνητική απάντηση μια εβδομάδα μετά, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο κ. Ζαρίφης δήλωσε ακόμα ότι για το θέμα του νερού ζήτησε από τη Δασάρχη μήπως μπορούσε να ανοίξει κάποιες πηγές για τα σκυλιά, πήρε όμως την απάντηση πως το νερό δεν είναι πόσιμο ούτε για τα ζώα ούτε για τους ανθρώπους.

Πρότεινε ακόμη να διαθέσει υδροφόρα του δήμου σε συγκεκριμένο σημείο από το οποίο θα μοιράζονταν το νερό στα διάφορα σημεία, όμως η λύση αυτή δεν προκρίθηκε από τη φιλοζωική ως πρακτική και παράλληλα δεν έλυνε το πρόβλημα με το προσωπικό που έπρεπε να ασχοληθεί.

«Κάτι άλλο από την πλευρά του δήμου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι δική μας “περιοχή ευθύνης” γιατί είναι στο δάσος του Σέιχ Σου. Οι σκύλοι στο Σέιχ Σου δεν έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από τον δήμο. Ο δήμος έχει κάνει πολύ δουλειά με τα αδέσποτα και συνεχίζει να κάνει. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει. Και ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Ο δήμος υποχρεούται να έχει τις υποδομές, τις ταΐστρες κτλ. Δεν λέει πουθενά ότι πηγαίνει ο ίδιος και ταΐζει και ποτίζει και ειδικά σε μια τέτοια περιοχή» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Αυτό που έχει πει ο δήμαρχος, τις επόμενες ημέρες που είναι να πάρουμε υπαλλήλους, να μπορέσουμε να βάλουμε 2 άτομα να ανεβαίνουν επάνω. Μου είπε τις επόμενες 10-15 μέρες.

Σ.Δανιηλίδης: Ελπίζουμε μέχρι τέλος Ιουλίου να βρεθεί υπάλληλος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο GRTimes ανέφερε πως έχουν ήδη γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για την αναπλήρωση των υπαλλήλων μέσω του προγράμματος 55 – 67.

«Ελπίζω να ανταποκριθεί η ΔΥΠΑ και μέχρι τέλος Ιουλίου να είμαστε έτοιμοι ώστε να διαθέσουμε τουλάχιστον ένα άτομο για να δίνει τις τροφές στους σκύλους. Ελπίζω μέχρι τέλη του μήνα, δεν εξαρτάται από εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: grtimes.gr