«Σεισμός» στο θέατρο: Πώς οδηγήθηκε ο Λιγνάδης στην παραίτηση

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου.

Το περασμένο Σάββατο έγινε δεκτή η παραίτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη από την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Η πληροφορία περί επικείμενης παραίτησης του κ. Λιγνάδη είχε κυκλοφορήσει εδώ και ημέρες ωστόσο δεν υπήρχε επίσημη καταγγελία σε βάρος του.

Ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή παραίτησης ότι πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας «ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σχολίασε ότι «μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα ο καθένας έχει αντοχές και δεν πρέπει να τις παραγνωρίζουμε. Γιατί πρέπει να πω ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάποια καταγγελία επώνυμη δεν υπάρχει . Από την άλλη πλευρά ο καθένας έχει την ελευθερία υπερασπιστεί τον εαυτό του όπως εκείνος κρίνει είτε αφορούν φήμες, είτε αφορούν καταγγελίες». 

Η παραίτηση του κ. Λιγνάδη έγινε λίγες ώρες μετά την εξιστόρηση ενός περιστατικού με λεπτομέρειες ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης από γνωστό σκηνοθέτη. Η καταγγελία είναι ανώνυμη από τον «Νίκο Σ.» στο 2020mag.gr και δεν κατονομάζει τον θύτη που τον κακοποίησε άγρια σε νεαρή ηλικία.

«Δεν μπορούσα στα 19 μου να πάω στην αστυνομία. Ήμουν νέος, αδύναμος, άγνωστος, δεν είχα το κουράγιο να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά, οικογένεια, κοινωνική κατακραυγή, διαδικασίες μπροστά στη Δικαιοσύνη, κι έπρεπε να τα βάλω με ένα παντοδύναμο θηρίο. Σήμερα φυσικά θα πήγαινα. Στα 19 δεν μπορείς να μπεις σ’ ένα αστυνομικό τμήμα καταγγέλλοντας ένα τέτοιο άτομο. Ο σκηνοθέτης είχε τεράστια ισχύ και καλλιτεχνική και κοινωνική και οικονομική. Η δύναμή του μ’ έκανε ένα τίποτα μπροστά του», αναφέρει ο Νίκος Σ.

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κ. Λιγνάδη, εξηγήσεις από την υπουργό Πολιτισμού ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφού για δύο εβδομάδες η κ. Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σήμερα ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μια ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει τον δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση. Περιμένουμε από την κ.     Μενδώνη πλήρη ενημέρωση γιατί έκανε δεκτή την παραίτηση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δική της μαρτυρία παρενόχληση εξιστόρισε η κ. Φιλίνη κατά τη συνάντησή της με βραβευμένο σκηνοθέτη. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ  περιέγραψε πως ένιωσε όταν η σύζυγος του σκηνοθέτη την πλησίασε και ξεκίνησε να την χαϊδεύει.

Σάλος έχει ξεσπάσει και με την καταγγελία της Ηλιάνας Αραβή για σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό ηθοποιό όταν ήταν μόλις 19 ετών. Μετά τη συνέντευξή της ο κ. Παύλος Χαϊκάλης αναγνώρισε τον εαυτό του, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι είναι αρσενικό παλαιάς κοπής.

Η περιγραφή της κ. Αραβή: «Μια ημέρα ένα καλό πρωινό, που αυτό είναι που δεν μπορώ να ξεχάσω, μέχρι και σήμερα το ζω λες και έγινε χθες. Με παίρνει τηλέφωνο στις 10 η ώρα το πρωί, αυνανιζόταν στο τηλέφωνο. Μου μιλούσε πάρα πολύ πρόστυχα, επέμενε να συμμετέχω μαζί του στην συζήτηση αυτή τηλεφωνικά. Εγώ του είπα σας παρακαλώ σας σέβομαι σας θαυμάζω σας βλέπω σαν μπαμπά μου τι είναι αυτά πο9υ λέτε τώρα και μου είχαν κοπεί τα πόδια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών έκανε σαφές ότι ακόμη δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα.

«Τα αγόρια είναι πάρα πολλά και εάν τα αγόρια ανοίξουν το στόμα τους τότε θα τρίξουν καρέκλες», είπε ο κ. Μπιμπίλας.

Πηγή: skai.gr