Σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές σε κτίρια – Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

«Όχι πανικός αλλά όχι και εφησυχασμός», ήταν η προτροπή του προέδρου του ΟΑΣΠ στους πολίτες

«Όσο περνούν οι ώρες μας ενημερώνουν για ζημιές». Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης αμέσως μετά την σύσκεψη υπό τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Περάσαμε μια δύσκολη βραδιά. Το φαινόμενο ήταν έντονο και είχε συχνές επαναλήψεις και δημιούργησε πανικό στους κατοίκους, ο οποίος ευτυχώς ήταν ελεγχόμενος», ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά με την έκταση και την σοβαρότητα των ζημιών που έχουν αναφερθεί ο κ. Νικολιδάκης δήλωσε πως ήδη έχει συσταθεί επιτροπή η οποία ξεκίνησε τους ελέγχους. Ο ίδιος τόνισε πως άμεσος έλεγχος θα γίνει στα σχολικά κτίρια που την Κυριακή θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί με ασφάλεια η εκλογική διαδικασία. Για τα υπόλοιπα σχολεία ο δήμαρχος Φαιστού τόνισε πως αυτά θα λειτουργήσουν όταν ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος.

«Όχι πανικός αλλά όχι και εφησυχασμός», ήταν η προτροπή του προέδρου του ΟΑΣΠ στους πολίτες. Ο κ. Λέκκας με δηλώσεις του τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να μην πλησιάζουν κτίρια με εμφανείς ζημιές και να μην πλησιάζουν σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πτώσης βράχων. Σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες των επίσημων οργάνων και όχι φημών που διακινούνται και πανικοβάλλουν τους κατοίκους, χωρίς να τους προστατεύουν.

κρητη

Στο νότιο μέτωπο του δήμου Φαιστού οι ζημιές

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δ. Φαιστού Αντώνης Κωνσταντουλάκης που συμμετέχει στο κλιμάκιο το οποίο ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σημείωσε πως οι ζημιές καταγράφονται στο νότιο μέτωπο του δήμου και συγκεκριμένα σε Μοίρες, Τυμπάκι, Μάταλα και κυρίως στα χωριά Σίβα και Πιτσίδια που βρίσκονται και πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

κρητη

Τα κτίρια που έχουν υποστεί σημαντικότερες ζημιές είναι κυρίως πέτρινα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Σύμφωνα με τον κ. Κωσταντουλάκη οι περισσότερες αναφορές για ζημιές σε κατοικημένα σπίτια και κτίρια αφορούν σε ρωγμές και είναι ήδη αρκετές με τον δήμο να συνεχίζει να καταγράφει όσα οι πολίτες αναφέρουν προκειμένου στη συνέχεια να ελεγχθούν από το κλιμάκιο.

κρητη

κρητη

κρητη

Ανησυχούν οι κάτοικοι

Μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους δεν κοιμήθηκαν ή παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους.

«Φοβηθήκαμε, ήταν πάρα πολύ δυνατός», δήλωσε κάτοικος, ενώ οι περισσότεροι σημείωσαν ότι ακούστηκε ένα έντονο βουητό.

«Χτυπούσαν ντουλάπια, πόρτες. Ευτυχώς δεν είχε διάρκεια», «Βέβαια ανησυχούμε. Ήταν πολύ δυνατός, πανικοβληθήκαμε βγήκαμε στους δρόμους», δήλωσαν άλλοι.

Πηγή: creta24.gr