Σε επιφυλακή οι κάτοικοι στα Ψαχνά μετά τα 4,9 Ρίχτερ - Ζημιές σε 10 σπίτια, τρία μη κατοικίσιμα

Ζημιές και σε καταστήματα - Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αρχές - «Βλέπουμε ότι η δραστηριότητα απομειώνεται σημαντικά» επισημαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των Ψαχνών Ευβοίας από τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:24 ο οποίος ταρακούνησε την Εύβοια και έγινε αισθητός στην Αττική. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα εκτός των κατοικιών τους και σε ασφαλή μέρη καθώς το ρήγμα προβληματίζει τους επιστήμονες αφού δεν είναι ακόμα βέβαιο αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα καθώς τζαμαρίες έσπασαν, ενώ 10 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Συγκεκριμένα, σε επτά κατοικίες παρουσιάστηκαν ρωγμές και τρία χαρακτηρίστηκαν μη κατοικίσιμα εκ των οποίων το ένα είναι διατηρητέο.

«Παρουσιάστηκαν ρωγμές σε περίπου 10 κατοικίες, οι τρεις από αυτές είναι μη κατοικήσιμες, οι επτά έχουν ρωγμώσεις κυρίως σε τοιχοποιία» επισήμανε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. 

Σεισμός

 

Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 και δεν έχει σχέση με εκείνο που προκάλεσει το σεισμός 4,9 Ρίχτερ στις 29 Νοεμβρίου στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στα Νέα Στύρα. Παράλληλα, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ

«Αυτά τα ρήγματα μπορούν να δώσουν εύκολα σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αλλά να θυμίσω ότι στην περιοχή έχουν ξαναγίνει μικροακολουθίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς τη γένεση κάποιου ιδιαίτερου ισχυρού σεισμού. Κράτησε σχεδόν ένα χρόνο τότε που είχε γίνει η ακολουθία των Ψαχνών» ανέφερε οκαθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Για νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο με τη σειρά του ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα» ανέφερε ο καθηγητής.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι αρχές

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό συγκλήθηκε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, και όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα συμβεί από άποψη δραστηριότητας στην περιοχή. Βλέπουμε όμως ότι η δραστηριότητα απομειώνεται σημαντικά. Νεότερη εκτίμηση της επιτροπής θα γίνει αύριο το μεσημέρι« επισήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Πρέπει να δοθεί μια προσοχή παραπάνω, επειδη γειτνιάζει η περιοχή με αστικά κέντρα» υπογράμμισε ο Αν. Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Συνδρίαση πραγματοποίησαν επίσης στα Ψαχνά εκπρόσωποι της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΟ ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και μετά από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος και ρωγμές σε παλιά κτίσματα.

Αύριο αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ.Γιώργος Κελαϊδίτης που μαζί με τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν στην σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.

Όπως δηλώνει ο κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά το τέλος της σύσκεψης «ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».

Δεκάδες μετασεισμοί

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 49 μετασεισμοί με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο

Η επιτροπή συστήνει στους πολίτες:

- να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και

- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oasp.gr

Πηγή: skai.gr