Σεισμός 5,3 βαθμών στον Κορινθιακό Κόλπο, πολύ κοντά στο Γαλαξίδι

Σεισμός 5,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:46 μετά το μεσημέρι στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά του Γαλαξιδίου και κοντά στην Ιτέα και την Άμφισσα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματίες ή σοβαρές δομικές ζημιές σε οικίες. Μικροζημιές παρατηρούνται στο εσωτερικό σπιτιών. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Στην Πάτρα πολλοί κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους.

Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, περίπου 14 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρώτο ανακοινωθέν του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, περισσότερες ενδείξεις θα προκύψουν από την παρακολούθηση της μετασεισμικής δραστηριότητας. Έως τις 16:40 το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε καταγράψει τρεις μετασεισμούς, εκ των οποίων ο ένας είχε μέγεθος 3,1 Ρίχτερ ενώ οι υπόλοιποι ήταν κάτω των δύο βαθμών.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η δόνηση αποδίδεται στα «γνωστά ρήγματα» του Κορινθιακού, και εντοπίζεται σε μία «ευαίσθητη περιοχή» στον Κόλπο των Αγίων Πάντων.

Πρόκειται για τα ρήγματα που προκάλεσαν τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995.

Για φαινόμενο που απαιτεί προσοχή αλλά δεν αποτελεί αιτία πανικού έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού, Βασίλης Καραστάθης. Προσέθεσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερη αλλά διευκρίνισε καθησυχαστικά πως δονήσεις της τάξης των 5 βαθμών είναι συχνό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στην περιοχή της Πάτρας η δόνηση διήρκεσε περίπου 3 έως 4 δευτερόλεπτα, ενώ στην Αττική η διάρκεια ήταν μεγαλύτερη.
Πηγή: skai.gr